Frans Timmermans kandidat ljevice za premijera Holandije

Holanđanin, koji je trenutno zadužen za Zeleni plan EU-a, obavijestio je predsjednicu Ursulu von der Leyen o skorom odlasku, piše holandski dnevni list lijevog centra Volkskrant.

Timmermans je u Holandiji obavljao dužnost državnog sekretara za evropske poslove i ministra vanjskih poslova (EPA)

Potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans rekao je da je kandidat za nositelja liste socijaldemokrata i zelenih na prijevremenim holandskim izborima zakazanim za 22. novembar i nada se da će otići iz Brisela i biti holandski premijer.

Frans Timmermans (62) se tako nada da će zamijeniti Marka Ruttea, premijera na odlasku koji je 13 godina bio na toj dužnosti, najduže u historiji zemlje, i koji je najavio odlazak iz politike nakon izbora.

“Želim biti premijer”, rekao je Timmermans za holandsku javnu televiziju NOS.

Holanđanin, koji je trenutno zadužen za Zeleni plan EU-a, obavijestio je predsjednicu Ursulu von der Leyen o skorom odlasku, piše holandski dnevni list lijevog centra Volkskrant.

Timmermans je pomogao holandskoj socijaldemokratskoj stranci PvdA da neočekivano pobijedi na izborima za Evropski parlament, iako su ankete predviđale pobjedu populista.

Bogata politička karijera

Članovi PvdA-e i GroenLinksa su početkom sedmice u velikom broju glasali za koaliciju sa zajedničkim programom i s listom, što je prvi takav slučaj na holandskim parlamentarnim izborima.

Danas su u opoziciji, ali se nadaju pobjedi nakon pada zadnje koalicije jedva godinu i pol dana nakon njegova službenog stupanja na dužnost, zbog razlike u vezi s holandskom politikom azila.

Na zadnjim lokalnim izborima održanim u martu nadmoćnu pobjedu je odnio Pokret poljoprivrednika-građana (BoerburgerBewebing ili BBB), nastao krajem 2019. nakon protesta protiv najavljenog drastičnog smanjenja holandskog stočnog fonda zbog ekoloških razloga.

Timmermans je u Holandiji obavljao dužnost državnog sekretara za evropske poslove i ministra vanjskih poslova.

U svijetu je postao poznat nakon emotivnog govora u UN-u 2014, nakon nesreće putničkog aviona na letu MH17, u kojoj je poginulo 298 ljudi, među kojima 193 Holanđana.

Izvor: Agencije