Direktor CIA-e: Pokušavamo da iskoristimo pukotine u Putinovom režimu

Pobuna paravojne grupe Wagner u Rusiji predstavlja priliku koja se javlja jednom u generaciji za regrutiranje, rekao je direktor CIA-e William Burns.

Ruska elita pokazuje sve veću zabrinutost u procjene predsjednika Vladimira Putina, a posebno nakon kratke pobune paravojne grupe Wagner, kazao je Burns (Reuters)

Pobuna paravojne grupe Wagner u Rusiji predstavlja priliku koja se javlja jednom u generaciji za regrutiranje, rekao je direktor CIA-e William Burns, napominjući da Centralna obavještajna agencija pokušava da iskoristi to i druge pukotine u vlasti Vladimira Putina koje je pobuna razotkrila.

On je naveo da ruska elita pokazuje sve veću zabrinutost u procjene predsjednika Vladimira Putina, a posebno nakon kratke pobune paravojne grupe, prenosi Tanjug.

“Javila su se neka dublja pitanja o Putinovim procjenama, o njegovoj otuđenosti od događaja, pa čak i o njegovoj neodlučnosti. Za mnoge Ruse, koji su navikli na Putina kao nekoga ko čuva mir, pitanje je bilo da li je car go ili zašto mu treba toliko vremena da se obuče”, rekao je Burns na sigurnosnom forumu u Aspenu, prenosi Bloomberg.

Šef CIA je dodao da će ruski predsjednik vjerovatno pronaći način da se osveti šefu Wagnera Jevgeniju Prigožinu i eliminira ga na duže staze.

“Da sam na Prigožinovom mjestu, ne bih otpustio svog degustatora hrane”, poručio je Burns.

‘Strukture slabosti’

Govoreći o ruskom generalu Sergeju Surovikinu, koji je možda unaprijed znao da će doći do pobune, Burns je rekao: “Mislim da trenutno ne uživa mnogo slobode”.

Kada je riječ o ukrajinskoj kontraofanzivi, direktor Centralne obavještajne agencije naveo je da je i dalje optimista, dodavši da Rusija ima značajne “strukturne slabosti”.

“Biće to težak posao, ali mi ćemo učiniti sve što možemo kao obavještajna agencija da pružimo onu vrstu obavještajne podrške i razmjene podataka koja će pomoći Ukrajincima da napreduju”, rekao je Burns.

Prvi čovjek američke CIA-e govorio je i o Kini, rekavši da je agencija “postigla napredak” u obnovi svoje obavještajne mreže u toj zemlji.

On je dodao da kineski predsjednik Xi Jinping i njegovo vojno rukovodstvo vjerovatno imaju sumnje kada je riječ o tome da li bi mogli da izvedu uspješnu invaziju na Tajvan “po prihvatljivoj cijeni” za Peking.

“Putinovo iskustvo u Ukrajini vjerovatno je pojačalo neke od tih sumnji”, rekao je Burns.

Izvor: Agencije