Sirijske snage uzvratile na izraelske zračne udare

Izraelski projektili preletjeli su dijelove glavnog grada Libana i pogodili lokacije u blizini sirijskog grada Homsa, što je rezultiralo materijalnom štetom.

Ostatak protuzračnog projektila S-200, lansiranog iz Sirije, nakon što je eksplodirao iznad Izraela i pao u južni grad Rahat (Twitter)

Sirija je saopćila da je njena protuzračna odbrana presrela i oborila izraelske rakete koje su lansirane na brojne ciljeve širom centralnih dijelova zemlje, prenijeli su državni mediji.

U saopćenju sirijske vojske navodi se da su projektili preletjeli dijelove glavnog grada Libana Bejruta i pogodili lokacije u blizini sirijskog grada Homsa, što je rezultiralo samo materijalnom štetom.

lzvještač Reutersa nije uspio dobiti potvrdu ovih izvještaja.

Pojačani napadi na aerodrome

Glasnogovornik izraelske vojske potvrdio je da su izraelski ratni avioni napali jednu bateriju sirijske protuzračne odbrane, iz koje je jedna protuzračna raketa lansirana prema Izraelu.

“Izraelska ratna avijacija je napadala i druge vojne ciljeve u tom području, nije bilo prijavljenih ljudskih žrtava“, izjavio je on.

Izrael je poslednjih mjeseci pojačao udare na sirijske aerodrome i avio baze, kako bi se ometale sve veće isporuke oružja iz Irana namijenjene saveznicima u Siriji i Libanu, uključujući libanski Hezbolah.

Izraelski udari su dio sukoba niskog intenziteta koji se vodi godinama, s ciljem usporavanja rastućeg utjecaja Irana u Siriji, ukazuju izraelski vojni eksperti.

Izvor: Agencije