Scholz pozvao na veću toleranciju u njemačkom društvu

Najveća evropska ekonomija u posljednje se vrijeme bori s visokom stopom inflacije te je u prvom kvartalu godine ušla u recesiju.

Njemački kancelar je istakao kako svi zaslužuju poštovanje u društvu (EPA)

Njemački kancelar Olaf Scholz pozvao je na više poštovanja i uzajamnog prihvatanja u društvu, u trenutku kada su Nijemci suočeni s rastućim cijenama i promjenjivom političkom klimom.

“Treba nam više smirenosti u pristupu prema drugim stavovima i životnim stilovima. Poštovanje znači: niko ne gleda s visoka na druge”, rekao je on u videoporuci, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

“Blagajnica u supermarketu, IT stručnjak, dostavljač paketa, neurolog i vrtlar – baš svaki pojedinac je potreban i daje nezamjenjiv doprinos našoj zajednici… Svi imaju pravo na priznanje, dostojanstvo i poštovanje, pristojne uvjete rada i pristojnu mirovinu”, kazao je njemački kancelar.

Ukazujući na korake koje je njegova vlada već poduzela kako bi postigla taj cilj, Scholz je naglasio da je vlada povećala penzije 1. jula, ujednačila penzije na istoku i zapadu zemlje i povećala minimalnu platu, koju je njegova trostranačka koalicija podigla na 12 eura po satu, a u iduće dvije godine povećat će je za još 82 eurocenta.

Rast popularnosti krajnje desnice

Najveća evropska ekonomija u posljednje se vrijeme bori s visokom stopom inflacije te je u prvom kvartalu godine ušla u recesiju.

Jednomjesečni spor unutar Scholzove vladajuće koalicije u vezi s novim zakonom o grijanju, čiji je cilj zamjena sistema grijanja na fosilna goriva ekološki prihvatljivijima, također je izazvao raširenu nesigurnost, posebno među vlasnicima kuća.

Posmatrači kažu da je svađa također pridonijela povećanju popularnosti krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja je nedavno zabilježila značajan napredak u anketama.

Izvor: Agencije