Nastavljeni protesti širom Francuske, stotine uhapšenih

Širom zemlje peti dan zaredom održani su protesti zbog ubistva 17-godišnjeg Nahela M., ali su bili znatno mirniji od prethodnih.

Peta noć protesta u Francuskoj bila je nešto mirnija nego prethodne (EPA)

Tokom noći subote na nedjelju, u neredima u Francuskoj je uhapšeno 719 osoba, povrijeđeno je 45 policajaca, a izgorjelo je 577 vozila i 74 zgrade, navodi se u današnjem, ažuriranom izvještaju francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

U subotu je mobilizirano i raspoređeno 45.000 policajaca i žandara širom Francuske, prenosi BFMTV.

“Mirnija noć zahvaljujući odlučnoj akciji snaga sigurnosti”, tvitovao je rano u nedjelju ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin.

Baka ubijenog pozvala na mir

“Stani, ne razbijaj”, poručila je u nedjelju u poruci emitiranoj na televiziji baka ubijenog mladića Nahela, kojega je u utorak ubio policajac u Nanterreu, u blizini Pariza, te je pozvala na smirivanje nakon pete uzastopne noći urbanih nereda uzrokovanih smrću njenog 17-ogodišnjeg unuka.

“Ljudima koji razbijaju poručujem: prestanite”, kazala je. “Neka ne razbijaju prozore, neka ne razbijaju škole, ni autobuse. Prestanite, mame su te koje voze autobuse, to su mame koje hodaju vani”, pozvala je Nadia tokom intervjua na kanalu BFMTV.

Izgrednici se autom zabili u kuću načelnika pariškog predgrađa

Francuski izgrednici automobilom su se zabili u kuću načelnika L'Haÿ-les-Rosesa, općine u južnome predgrađu Pariza te su ga zapalili dok je njegova porodica spavala, objavio je sam načelnik Vincent Jeanbrun.

Kazao je da su izgrednici automobilom udarili u kuću te potom zapalili vozilo, pri čemu su ozlijeđeni njegova supruga i jedno od djece.

Državno tužiteljstvo otvorilo je istragu za pokušaj ubistva, javlja televizija BFMTV.

Načelnik je noć proveo u gradskoj vijećnici koja je zbog pokušaja napada nakon višednevnih uličnih nereda bila ograđena bodljikavom žicom, a osiguravala ju je policija.

Međutim, policija nije osiguravala zgradu u kojemu je u trenutku napada spavala načelnikova supruga s dvoje male djece, pa su se izgrednici odlučili automobilom zabiti u vrata kuće, potom su vozilo zapalili, a zatim su zapalili i automobil načelnikove porodice i nekoliko kanti za smeće.

Jeanbrunova supruga i djeca pobjegli su kroz vrt dok su napadači na njih ispaljivali pirotehnička sredstva, prenosi tv stanica Franceinfo.

Poziv osiguravajućim kompanijama

U Parizu je policija izbacila demonstrante sa Trga Concorde i povećala osiguranje na aveniji Jelisejska polja nakon poziva demonstrantima na društvenim mrežama da se tamo okupe.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire pozvao je u subotu osiguravajuće kompanije da ubrzaju procedure za isplatu pogođenim trgovcima i preduzetnicima.

“Kompenzacija mora stići što je prije moguće“, rekao je on, dodajući da to uključuje 250 trafika, 250 banaka i 200 supermarketa

Tinejdžer Nahel M, koga je u utorak ubio policajac tokom rutinske saobraćajne provjere, sahranjen je u subotu na groblju Mont Valerijen u Nanterreu, u prisustvu majke, bake i nekoliko stotina ljudi koji su došli da se oproste od njega.

Ceremonija je završena oko 17:30 sati i protekla je “veoma mirno”, uz prisustvo velikog broja mladih ljudi, saznaje BFMTV od osobe koja je prisustvovala sahrani.

Policajac, 38 godina star, koji je ispalio smrtonosni hitac, optužen je za ubistvo s predumišljajem i u četvrtak mu je određen pritvor.

Scholz zabrinut zbog nereda

Njemački kancelar Olaf Scholz u nedjelju je rekao da je “zabrinut” zbog nastavka uličnih nereda u Francuskoj, a jedna od posljedica je i otkazivanje planirane državne posjete predsjednika Emmanuela Macrona Njemačkoj.

“S Francuskom imamo prijateljske odnose i zajedničkim snagama jamčimo da Evropska unija, tako važna za našu budućnost, dobro funkcionira, zbog čega sa zabrinutošću pratimo” šta se događa u toj zemlji, rekao je Scholz u intervjuu za javni tv kanal ARD.

“Iskreno se nadam, potpuno sam uvjeren da će francuski predsjednik pronaći načine koji će garantirati brzo poboljšanje situacije”, dodao je.

Macron je u nedjelju trebao doputovati u državnu posjetu Njemačkoj čija je svrha oživjeti odnose između dviju zemalja. Naime, Njemačka i Francuska ne slažu se u potpunosti u pogledu nekih pitanja, poput primjerice odbrane, energije i energetike i budžetske discipline u Evropi.

Izvor: Al Jazeera i agencije