Australija prva na svijetu odobrila psihodelike kao lijekove

Iako će pristup lijekovima biti ograničen i skup, mnogi stručnjaci i pacijenti to pozdravljaju kao značajan trenutak, dok velike zdravstvene organizacije pozivaju na oprez.

Odlukom će se psilocybin, koji se nalazi u halucinogenim gljivama, koristiti za upornu depresiju (Reuters)

Australija je prva zemlja na svijetu koja je odobrila psihodelike kao lijekove na nacionalnom nivou.

Istraživači su se začudili kada je australsko tradicionalno konzervativno tijelo za lijekove odobrilo upotrebu psihodelika kao pomoć u terapijskim sesijama početkom godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Odlukom će se psilocybin, koji se nalazi u halucinogenim gljivama, koristiti za upornu depresiju.

Omogućit će se, također, da MDMA, poznat kao ekstazi u obliku tableta, koristi za posttraumatski stresni poremećaj (PTSP).

Iako će pristup lijekovima biti ograničen i skup, mnogi stručnjaci i pacijenti to pozdravljaju kao značajan trenutak, dok velike zdravstvene organizacije pozivaju na oprez.

‘Potencijalno veoma ograničene koristi’

I druge zemlje su istraživale psihodelike za upotrebu, uključujući Švicarsku, Kanadu i Izrael, gdje su regulatori donijeli slične odluke, iako ne na nacionalnom nivou kao u Australiji.

Psihodelične klinike, također, rade legalno u zemljama poput Jamajke i Kostarike.

Australsko medicinsko udruženje (AMA) i Kraljevski koledž psihijatara Australije i Novog Zelanda (RANZCP) izrazili su zabrinutost.

Obje grupe su pozvale na studije većeg obima i bolje istraživanje psihodeličkih tretmana, upozoravajući na nepoznate rizike, dugoročne neželjene efekte i “potencijalno veoma ograničene koristi” od njihove upotrebe u terapiji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada