Zastupnički dom Kongresa SAD-a: Izrael nije ‘rasistička država’

Rezolucija, koju je predstavio republikanac iz Texasa August Pfluger, kaže da ‘Izrael nije rasistička ili aparthejdska država i da će SAD uvijek biti njegov nepokolebljivi partner i podrška’.

Ljudi drže izraelske zastave dok demonstriraju na 'Dan nacionalnog otpora' u Tel Avivu 18. jula 2023. (REUTERS/Ammar Awad)

Zastupnički dom Američkog kongresa je velikom većinom usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da Izrael nije “rasistička država”.

Rezolucija je usvojena sa 412 glasova naspram devet protiv, prenosi Anadolija.

Protiv su bili zastupnici Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Jamaal Bowman, Summer Lee, Cori Bush, Ayanna Pressley, Andre Carson i Delia Ramirez.

Rezolucija, koju je predstavio republikanac iz Texasa August Pfluger, kaže da “Izrael nije rasistička ili aparthejdska država” i odbacuje “sve oblike antisemitizma i ksenofobije i da će SAD uvijek biti nepokolebljivi partner i podrška Izraelu”.

Glasanje o rezoluciji uslijedilo je nekoliko dana nakon što je demokratska zastupnica Pramila Jayapal, koja se protivi politici izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, kritizirala Izrael dok se obraćala propalestinskim demonstrantima u Chicagu u subotu.

Jayapal: Izrael je rasistička država

“Hej, ljudi, mogu li nešto reći? Mogu li kazati nešto kao neko ko je bio na ulicama i učestvovao u mnogim demonstracijama? Želim da znate da smo se borili da jasno stavimo do znanja da je Izrael rasistička država, da palestinski narod zaslužuje samoopredjeljenje i autonomiju, da nam izmiče san o rješenju o dvije države, čak se i ne čini mogućim”, izjavila je Jayapal, čiji su komentari izazvali kritike na društvenim mrežama.

Nešto ranije ovog mjeseca ekspertica Ujedinjenih naroda izjavila je da je Izrael transformirao okupirane palestinske teritorije u “zatvor na otvorenom”.

Francesca Albanese, specijalni izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na okupiranim teritorijama, kazala je da Izrael provodi široko rasprostranjeno, sistematsko i proizvoljno pritvaranje Palestinaca od Bliskoistočnog rata 1967. godine.

“Ne postoji drugi način da se definira režim koji je Izrael nametnuo Palestincima – koji je, po pravilu, apartheid – nego zatvor na otvorenom”, rekla je Albanese 11. jula.

Usvajanje rezolucije u Zastupničkom domu Kongresa uslijedilo je nekoliko sati nakon sastanka američkog predsjednika Joea Bidena s izraelskim kolegom Isaacom Herzogom u Bijeloj kući.

Herzog, koji je stigao u Washington u utorak, obratit će se Kongresu kasnije u srijedu.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada