‘Times’: Zaboravljene ukrajinske udovice i potraga za tijelima muževa

Mnoge Ukrajinke pretrpjele su velike patnje dok su pretraživale vreće s posmrtnim ostacima poginulih vojnika kako bi pronašle muževe stradali u borbama protiv ruskih snaga.

Mnoge Ukrajinke su izgubile muževe tokom rata i suočile su se s patnjama dok su tragale za njihovim tijelima (Reuters)

Britanski list The Times ističe da su mnoge ukrajinske udovice pretrpjele velike patnje dok su pretraživale vreće s posmrtnim ostacima poginulih vojnika kako bi pronašle svoje muževe koji su stradali u borbama protiv ruskih snaga.

List navodi da priroda rata u kojem se koriste različita napredna oružja poput raketa, artiljerije i bombardiranja iz zraka otežava udovicama pronalazak tijela ili dijelova tijela svojih muževa kako bi ih sahranile.

The Times dodaje da je većina udovica govorila o tome da su razočarane u sistem za traženje i identifikaciju mrtvih ukrajinskih vojnika. Kažu da ove potrage znaju trajati dugo, a ponekad prođe i do godinu dana.

Slučaj udovice Oksane

The Times je spomenuo slučaj gospođe Oksane, koju je vojni vrh obavijestio da joj je muž nestao tokom borbi. Stalno je pretraživala fotografije mrtvih vojnika na ekranima tableta u mrtvačnicama u nadi da će pronaći muževo tijelo.

Također je nastavila pozivati bolnice i policijske stanice širom zemlje u potrazi za bilo kakvim tragom koji bi razjasnio sudbinu njenog supruga. Oksana kaže kako su njene nade tokom potrage bile velike, jednako kao i njeni strahovi, dok su fotografije leševa pojačavale njenu bol i strah, prenosi list.

Kritizirala je ono što se dešava, rekavši: “Da je neko dobro uradio svoj posao, ne bi mi trebala čitava godina dana da tražim tijelo svog muža. Ne bi nam bio potreban DNK test da dokažemo njegov identitet, već samo koherentan sistem koji garantira njegovu identifikaciju.”

Prema pisanju lista, Oksana je sahranila svog muža 13 mjeseci nakon što je njen suprug preminuo od zadobijenih rana, dok je transportiran na liječenje u Harkiv.

Sahrana nepoznatih vojnika

Oksanin slučaj nije jedini, jer sa porastom broja poginulih raste i broj neidentificiranih tijela, što zahtijeva od porodica i državnih institucija da ulože napore kako bi otkrili njihov identitet.

List The Times je citirao generala Marka Milleya, načelnika Združenog štaba američke vojske, koji je rekao da je Ukrajina pretrpjela ogromne gubitke u ljudstvu, a od ovakve izjave američkog vojnog komandanta hiljade vojnika su izgubile živote, dodaje list.

The Times otkriva da je groblje Krasnopilske jedno od najvećih na kojima se sahranjuju vojnici u zemlji. Na ovom groblju je sahranjeno više od dvije hiljade vojnika, a spremno je da ih primi još.

U izvještaju britanskog lista spominje se i izjava vojnog kapelana Vasilija Kolodija koji kaže da se ponekad u istom danu sahrani 20 vojnika odjednom.

Prema pisanju lista, istraživanje koje je nedavno objavio Kijevski međunarodni institut za sociologiju pokazalo je da je 63 posto Ukrajinaca ima rođaka ili prijatelja koji je ubijen u ratu.

Tijela unakažena do neprepoznatljivosti

The Times navodi i izjave ukrajinskih forenzičkih istražitelja koji su rekli da više od 10 posto ubijenih vojnika nije identificirano zbog velike štete koju je napredno oružje ostavilo na njihovim tijelima.

Zbog velikog broja leševa i ratnih okolnosti gotovo je nemoguće sačuvati dokaze o identitetu mrtvih, posebno jer su neka tijela unakažena do neprepoznatljivosti, navodi list.

Vojni kapelan Kolodi kaže da se obično ne obavlja sahrana za neidentificirane vojnike, jer se odmah ukopavaju.

U slučaju da se nakon DNK pregleda utvrdi njihov identitet, ponovo se pokopavaju i sahrana se može održati, ali ne prije.

Izvor: Agencije