Šef britanskog MI6 poziva Ruse da špijuniraju: ‘Udružite se s nama’

Poziv Richarda Moorea uslijedio je nakon sličnog poziva CIA-e prije dva mjeseca i sigurno će izazvati ljutnju Kremlja.

Šef Britanske obavještajne službe Richard Moore kaže da su 'vrata uvijek otvorena' (AP)

Šef Britanske obavještajne službe MI6 zatražio je od Rusa ljutih zbog invazije na Ukrajinu da se “udruže” s Ujedinjenim Kraljevstvom kako bi pomogli u zaustavljanju krvoprolića, što je poziv koji će sigurno izazvati bijes u Kremlju.

“Pozivam ih da učine ono što su drugi učinili u proteklih 18 mjeseci i pridruže nam se. Naša su vrata uvijek otvorena. Njihove tajne bit će sigurne s nama i zajedno ćemo raditi na tome da krvoproliće privedemo kraju”, rekao je Richard Moore za Politico u srijedu u Britanskoj ambasadi u Pragu.

Sličan poziv prije dva mjeseca uputio je Washington, kada je CIA objavila video, pozivajući Ruse da se jave.

“Kontaktirajte nas. Možda ljudi oko vas ne žele čuti istinu. Ali, mi to želimo”, objavila je agencija u kratkom videoisječku.

Ponude za špijuniranje nose velike rizike. Predsjednik Vladimir Putin ranije je upozorio Ruse da ne špijuniraju, jer se radi o „zločinu“ za koji je predviđena kazna od 20 godina zatvora.

Tokom intervjua za Politico pred publikom u ambasadi Moore je, također, rekao da britanski špijuni koriste umjetnu inteligenciju (AI) kako bi obuzdali isporuku oružja Rusiji tokom njenog rata s Ukrajinom.

Kombinacija ljudske vještine s umjetnom inteligencijom

Britanski obavještajci “kombiniraju svoje vještine s umjetnom inteligencijom kako bi identifikovali i prekinuli dotok oružja u Rusiju”, rekao je Moore,koji je ranije upozorio Zapad da zaostaje za svojim suparnicima u utrci s umjetnom inteligencijom.

“Zajedno s našim saveznicima [namjeravamo] pobijediti u utrci za ovladavanje etičkom i sigurnom upotrebom umjetne inteligencije”, rekao je.

Upozorio je da “apsolutno nema sumnje” da će protivnici pokušati razviti umjetnu inteligenciju na nepromišljen i opasan način te da je posao njegove agencije da se s time nosi.

“To će biti značajan dio naše uloge u budućnosti, pokušati otkriti, razotkriti, a zatim omesti ljude koji bi željeli razviti AI u smjerovima koji su opasni.”

U svom drugom govoru otkako je postao šef Tajne obavještajne službe 2020. Moore je rekao da se ukrajinska protuofenziva pokazala teškom, ali je bio optimističan jer se čini da nema mnogo izgleda da će Rusija ponovno dobiti zamah u Ukrajini.

Pobuna grupe Wagner samo je “razotkrila neumoljivo propadanje nestabilne autokratije kojom Putin upravlja”, dodao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada