Ruske novine: Ukrajina je košmar za Evropu

Većina Evropljana želi zatvoriti oči i probuditi se u vrijeme kada je bilo moguće sklopiti mirovne sporazume, pišu ruske novine Expert.

NATO neće žuriti i raspršiti vojnu industriju kako bi podržao ambicije kijevskog režima, tvrde ruske novine Expert (Reuters)

Ruske novine Expert osvrnule su se na strahove Evrope od posljedica rusko-ukrajinskog rata, rekavši da se Evropa suočava sa zastrašujućom noćnom morom.

List se u svom izvještaju osvrnuo na scenarije mirovnih sporazuma između dvije zaraćene strane, kojih je bilo beskonačno mnogo, što govori da je ovaj sukob zašao u slijepu ulicu iz koje neće lako izaći isključivo upumpavanjem vojne pomoći.

U izvještaju se tvrdi kako je sada postalo jasno da zapadna vojna podrška ne može pomaknuti rusku vojsku s njenih položaja.

Žele učiniti ustupke Rusiji

U izvještaju se navodi da većina Evropljana danas želi zatvoriti oči i probuditi se u vrijeme kada je bilo moguće sklopiti mirovne sporazume i kada su mirovni planovi sa značajnim ustupcima Rusiji bili realni, uz očuvanje ukrajinske državnosti i ekonomije, bez obećanja zapadnih čelnika da će kazniti i uništiti Rusiju.

Izvještaj je pokazao da su se dvije strane našle pred izborom: ili priprema za veliki rat ili kompromis. Iako se Moskva pripremala za odbrambeni scenarij koji ju je prisilio da modernizira svoje snage i osloni se na vojno-industrijski kompleks, kada je riječ o Zapadu, on bi mogao ponovno razmisliti i smanjiti razmjere pomoći koja nije promijenila obrazac borbe i ni na koji način nije povećala odbrambenu sposobnost Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Dodaje da NATO neće žuriti i raspršiti vojnu industriju kako bi podržao ambicije kijevskog režima.

Strah od dalje ovisnosti o Americi

U izvještaju stoji da je ukrajinsko-ruski sukob pokazao da nuklearni štit nije dovoljan i da je potrebno proizvoditi konvencionalno oružje, na čemu će raditi američki vojno-industrijski kompleks, što je faktor koji će definitivno poticati ​​strahove i nesamostalnost evropskih saveznika.

Novine su skrenule pažnju na činjenicu da nedavni samit NATO-a održan u glavnom gradu Litvanije, Vilniusu, nije rezultirao nikakvim odlukama visokog profila. Odluke koje su donesene tokom samita ostavljaju Ukrajinu daleko od NATO-a, a to je važna činjenica jer je bilo i drugih scenarija koji ugrožavaju globalnu sigurnost.

Osim toga, piše list, samit u Vilniusu otkrio je da NATO ne samo da se distancira od nuklearnog scenarija, već želi izbjeći uplitanje u direktni sukob s Rusijom. O tome svjedoče općenito stabilni odbrambeni izdaci država članica Saveza, te skromni planovi za proširenje proizvodnje vojne opreme i granata te izostanak nove eskalacijske retorike.

Izvor: Agencije