Požari širom svijeta, srušeni mnogi temperaturni rekordi

Svjetska meteorološka agencija Ujedinjenih naroda je saopćila je da trend ne pokazuje znakove smirivanja.

Vatrogasci se bore s požarima u dijelovima Grčke i Kanarskih otoka (EPA)

Ekstremne vrućine prognozirane su širom svijeta u srijedu, dok bjesne šumski požari i na snazi su zdravstvena upozorenja u dijelovima Azije, Evrope i Sjeverne Amerike.

Vatrogasci se bore s požarima u dijelovima Grčke i Kanarskih otoka, Španija se, nakon kratkog predaha, pridružila zemljama koje su izdale upozorenja na vrućinu, a djeci na Sardiniji rečeno je da se klone sporta.

Od Kalifornije do Kine vlasti upozoravaju na zdravstvene opasnosti koje donose visoke temperature, pozivajući ljude da piju vodu i sklone se od sunca.

“Ne možete biti na ulici, to je užasno”, rekla je Lidia Rodriguez (27) iz Madrida, prenosi Hina.

Rekordi u Kini, Francuskoj, SAD-u…

Temperaturni rekordi padaju diljem svijeta, s novim postavljenim u Kini i SAD-u te novim najvišim vrijednostima u Francuskoj.

Peking je oborio rekord star 23 godine sa 27 uzastopnih dana temperatura iznad 35 stepeni Celzija, rekli su meteorolozi.

Phoenix je oborio sličan rekord, star 49 godina, s 19. uzastopnim danom temperatura od 43,3 stepeni ili više.

U južnoj Francuskoj zabilježeno je rekordnih 29,5 stepeni u alpskom skijalištu Alpe d'Huez, dok je 40,6 stepeni prvi put zabilježeno u Verdunu, u podnožju Pireneja.

U snažnom podsjetniku na učinke globalnog zatopljenja, Svjetska meteorološka agencija (WMO) Ujedinjenih naroda saopćila je da trend “ne pokazuje znakove smirivanja”.

Deseci miliona Amerikanaca iskusili su opasne vrućine u utorak (Reuters)

“Ti će događaji nastaviti rasti u intenzitetu i svijet se mora pripremiti za intenzivnije toplinske valove”, rekao je novinarima u Ženevi John Nairn, viši savjetnik za ekstremne vrućine pri WMO-u.

Sjeverozapadno od grčke prijestolnice Atine stubovi dima nadvili su se nad šumu Dervenohoria, gdje još uvijek gori jedan od nekoliko požara oko glavnog grada i šire.

Glasnogovornik vatrogasaca Janis Artopios nazvao ga je “teškim danom”, s novim toplinskim valom na horizontu u četvrtak i očekivanim temperaturama od 44 stepena.

Šumski požar u primorskom odmaralištu Loutraki, gdje je, prema gradonačelniku, 1.200 djece evakuirano u ponedjeljak iz kampova za odmor, još uvijek gori.

Na Kanarskim otocima oko 400 vatrogasaca bori se s požarom koji je opustošio 3.500 hektara šume i prisilio 4.000 stanovnika na evakuaciju, a vlasti su upozorile stanovnike da vani nose maske za lice zbog lošeg kvaliteta zraka.

Nemilosrdne vrućine ne prestaju

Temperature su nemilosrdne u Italiji i Španiji, gdje su za tri regije objavljeni crveni alarmi za vruće vrijeme.

Predviđa se da će italijanski otoci Sardinija i Sicilija premašiti rekord kontinenta od 48,8 stepeni zabilježen na Siciliji u augustu 2021. godine.

Deseci miliona Amerikanaca iskusili su opasne vrućine u utorak.

U gradu San Angelu u Teksasu, gdje se očekivalo da će temperature dostići od 40 do 42 stepena, Nacionalna meteorološka služba rekla je da “ponestaje načina da kaže da će tamo biti vruće”.

U Arizoni je živa na aerodromu Phoenix Sky Harbor ponovo premašila 43 stepena u utorak, oborivši prethodni rekord od 18 uzastopnih dana sa ili iznad te temperature, postavljen 1974. godine.

Izvor: Agencije