Italijanski toplinski val penje se u cijeloj zemlji do najviše tačke

Temperature bi mogle dosegnuti 40 stepeni i više u Bologni i Firenci, kao i u južnijim dijelovima zemlje, kazao je meteorolog Antonio Sanò.

Ministarstvo zdravstva izdalo je u srijedu najvišu razinu upozorenja na vrućinu za 23 velika grada, a najviše su pogođene regije Apulija, Basilicata i Kalabrija, Sardinija i Sicilija (Reuters)

Italijanske su vlasti u srijedu proglasile uzbunu zbog vrućine jer se očekuje da će toplinski val tokom dana dovesti do najviše temperature do sada, a meteorolozi ističu da će biti njime pogođeni i gradovi na sjeveru, kao i topliji jug zemlje, prenosi Hina.

Temperature bi mogle dosegnuti 40 stepeni i više u Bologni i Firenci, kao i u južnijim dijelovima zemlje, kazao je meteorolog Antonio Sanò, na temelju podataka privatne meteorološke službe ilmeteo.it.

Ministarstvo zdravstva izdalo je u srijedu najvišu razinu upozorenja na vrućinu za 23 velika grada, a najviše su pogođene regije Apulija, Basilicata i Kalabrija, Sardinija i Sicilija.

U unutrašnjosti ostrva Sardinije i Sicilije temperature mogu dosegnuti maksimalne razine od 45 do 46 Celzijevih stepeni, a predviđa se i dodatni porast topline u Rimu.

Hladna voda i prostori za rashlađivanje

Vruće vrijeme posebno smeta starijima, djeci i bolesnicima. U Rimu je otvoreno 28 zdravstvenih centara koji osiguravaju pitku vodu i prostore za rashlađivanje.

Vrućine stavljaju bolnice pod sve veći pritisak, a odjeli hitne pomoći se pune.

U cijeloj zemlji ljekari su zabilježili 20-postotni porast broja hitnih poziva, izvijestile su novine La Repubblica.

Po riječima meteorologa, područje visokog tlaka oslabjet će na sjeveru od četvrtka, ali će na jugu i dalje biti visoke temperature.

Iako se u južnim krajevima očekuje njihov blagi pad, on će biti jedva primjetan po vrućini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada