U Rimu izmjerena rekordna temperatura, toplotni udar pogodio Evropu

Evropa se bori s visokim temperaturama, a toplotni val ne pokazuje znakove popuštanja.

Građani Rima osvježenje traže u gradskim fontanama (Reuters)

Talijanska prijestolnica zabilježila je novu rekordno visoku temperaturu od 41,8 Celzijevih stepeni u utorak dok toplotni val hara većim dijelom južne Evrope, objavila je meteorološka služba regije Lazio, prenosi Hina.

Prethodni rekord od 40,7 Celzijevih stepeni postavljen je u junu prošle godine.

Ta je temperatura premašena u različitim dijelovima Rima u utorak, a meteorološka stanica u istočnim predgrađima zabilježila je novi rekord.

Evropa se bori s visokim temperaturama, a toplotni val ne pokazuje znakove popuštanja, prenosi Reuters.

Talijani su upozoreni da se pripreme za “najintenzivniji toplotni val ovog ljeta i jedan od najintenzivnijih ikada”.

Uz visoke temperature koje pogađaju Evropu tokom vrhunca ljetne turističke sezone, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) rekla je da će se toplotni val na sjevernoj hemisferi pojačati.

Procjenjuje se da je samo u Evropi prošle godine u toplotnim valovima umrlo 61. 000 ljudi.

Crveno upozorenje

Koordinacijski centar EU-a za hitne slučajeve izdao je crvena upozorenja za visoke temperature za veći dio Italije, sjeveroistočnu Španiju, Hrvatsku, Srbiju, jug Bosne i Hercegovine i Crnu Goru.

Toplotni valovi ovog ljeta, koji su doveli do porasta temperature do 53 stepena u Dolini smrti u Kaliforniji i preko 52 stepena na sjeverozapadu Kine, poklopili su se sa šumskim požarima od Grčke do švicarskih Alpa i smrtonosnim poplavama u Indiji i Južnoj Koreji.

Ovi toplotni udari bili su i jedna od tema razgovora između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, najvećih svjetskih zagađivača stakleničkim plinovima.

Američki izaslanik za klimu John Kerry sastao se s kineskim dužnosnicima u Pekingu i izrazio nadu da bi klimatska saradnja mogla redefinirati problematične veze između dviju sila.

Kineski predsjednik Xi Jinping naglasio je predanost Pekinga ugljičnoj neutralnosti i da je vrhunac ugljika siguran, ali da na to neće utjecati drugi.

Toplotni val

“Temperature u Sjevernoj Americi, Aziji te diljem Sjeverne Afrike i Sredozemlja bit će iznad 40 stepeni najveći dio vremena tokom ove sedmice kako se toplotni val pojačava”, rekao je WMO.

Također se očekuje da će minimalne temperature tokom noći dosegnuti nove vrhunce, rekao je WMO, stvarajući rizik od povećanja broja slučajeva srčanih udara i smrti.

“Dok se većina pažnje usmjerava na maksimalne dnevne temperature, noćne temperature su one koje predstavljaju najveći zdravstveni rizik, posebno za ranjive grupe”, navodi se.

Radnici u Valenciji posebno su na udaru toplotnog vala zbog boravka na otvorenom (Reuters)

Vrućina u Evropi također bi mogla potaknuti trajnu promjenu u turističkim navikama, s više ljudi koji će birati hladnija odredišta ili putovati u proljeće ili jesen, predviđaju turističke organizacije.

U Španiji, u završnom jeku predizborne kampanje uoči izbora u nedjelju, političari su se prilagodili velikoj vrućini promjenom mjesta i vremena svojih skupova ili ograničavanjem kampanje na otvorenom i prebacivanjem na online događaje.

Naučnici već dugo upozoravaju da će klimatske promjene, uzrokovane emisijama stakleničkih plinova uglavnom izgaranjem fosilnih goriva, učiniti toplinske valove češćim, ozbiljnijim i smrtonosnijim. Kažu da vlade moraju poduzeti drastične mjere za smanjenje emisija.

Rekordne temperature

Služba Evropske unije za klimatske promjene Copernicus kaže da su 2022. i 2021. bila najtoplija ljeta na kontinentu od kada se mjere temperature. Najviša zabilježena temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusa zabilježena je na Siciliji prije dvije godine.

U Italiji su se turisti pokušavali rashladiti prskajući se u rimskim fontanama i stojeći ispod ogromnih ventilatora postavljenih ispred Koloseuma. Neki su bili prisiljeni čekati u redu za taksi više od sat vremena na vrućini ispred glavne željezničke stanice u Rimu zbog kroničnog nedostatka taksija u glavnom gradu.

Ministarstvo zdravstva izdalo je u utorak crveno meteo upozorenje za 20 od 27 glavnih gradova u zemlji, a očekuje se da će taj broj porasti na 23 u srijedu.

“Nije isključeno da ćemo preći 47 stepeni, a mogla bi postojati neka mjesta u Sulcisu i Campidanu na jugu Sardinije zbog kojih bismo mogli zabilježiti još veću vrijednost”, rekao je Carlo Spanu iz meteorološke službe talijanskih zračnih snaga.

“Naš historijski rekord na Sardiniji je 47,7 stepeni. Ništa nas ne sprječava da ga premašimo ili izjednačimo”, rekao je.

Vrućina je natjerala neke turiste da ranije odu kući.

Područja sjeveroistočnih španskih regija Katalonije i Aragona te mediteranskog otoka Mallorca u utorak su bila u pripravnosti zbog temperatura iznad 40 stepeni. Katalonska meteorološka služba rekla je da je živa dosegla 45 stepeni Celzijusa u rezervoaru Boadella u blizini sela Darnius, što je najviša temperatura ikad zabilježena u regiji.

Temperatura u ponedjeljak navečer nije pala ispod 25 stepeni u mnogim dijelovima mediteranske obale i unutrašnjosti Pirinejskog poluotoka, objavila je nacionalna meteorološka agencija AEMET.

U Grčkoj su vlasti rekle građanima u blizini šumskog požara u Dervenohoriji, sjeverno od Atine, da zatvore vrata i prozore dok se dim približava.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada