Amerika će poslati lovce F-35 i F-16 na Bliski istok

Pentagon šalje dodatne borbene avione, zajedno s ratnim brodom, na Bliski istok, Iran kritizira tu odluku i smatra da destabilizira sigurnost regije.

Zaljevske vode svjedoče napadima na teretne brodove u vrijeme napetosti između Washingtona i Teherana (AFP)

Pentagon je saopćio da će Sjedinjene Američke Države poslati dodatne borbene avione F-35 i F-16, zajedno s ratnim brodom, na Bliski istok.

Iran je kritizirao tu odluku i smatra da destabilizira sigurnost regije.

Glasnogovornica Pentagona Sabrina Singh rekla je da će njena zemlja pojačati prisustvo i sposobnost da “nadgleda Hormuški moreuz i okolne vode”.

SAD je donio ovakvu odluku nakon optužbi iznesenih protiv Irana da pokušava zaplijeniti i uznemiravati teretne brodove i naftne tankere u posljednjih nekoliko mjeseci, no Teheran opovrgava te optužbe.

U prvoj reakciji Irana na ovakav američki potez, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani rekao je da njegova zemlja smatra da odluka Washingtona destabilizira sigurnost u regiji.

Skrenuo je pažnju na to da Teheran zadržava pravo da preduzme odgovarajuće radnje i mjere odvraćanja ukoliko se za tim ukaže potreba.

‘Podsticanje nestabilnosti i provokativne mjere’

Kanaani je naveo da uloga SAD-a u pitanjima vezanim za regionalnu sigurnost nikad nije bila miroljubiva ili konstruktivna te kako bi trenutne mjere i potezi te države mogli izazvati zabrinutost u Zaljevu i podstaći nesigurnost i nestabilnost u regiji.

Naglasio je da u slučaju poduzimanja bilo kakvih “provokativnih mjera u blizini naših morskih granica, naše oružane snage su sposobne garantirati sigurnost granica te garantirati sigurnost plovidbe i avijacije na ovom području”.

“Iran zadržava pravo da poduzme odgovarajuće mjere odvraćanja kada to bude potrebno.”

Od 2019. godine vode Zaljeva, koje su od velike strateške važnosti, svjedoče nizu napada na teretne brodove u vrijeme napetosti između SAD-a i Irana.

Podaci analitičke kompanije Vortexa pokazuju da petina globalnih pošiljki sirove nafte i naftnih derivata prolazi kroz Hormuški moreuz.

Izvor: Al Jazeera i agencije