Izrael za pola godine odobrio 13.000 stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali

U prvih šest mjeseci ove godine oboren je rekord sa najvećim brojem odobrenja za stambene jedinice u jednoj godini od 2012.

Ilegalna izraelska naselja Washington vidi kao prepreku miru s Palestincima (AFP)

Izrael je oborio rekord odobrivši izgradnju približno 13.000 novih stambenih jedinica u prvih šest mjeseci 2023. godine u sklopu širenja ilegalnih židovskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, javlja Anadolu.

Izraelska nevladina organizacija “Peace Now”, koja je od 2012. počela sistematski bilježiti napredak u planovima za ilegalno naseljavanje Jevreja, objavila je izvještaj na tu temu.

Istaknuto je da je u prvih šest mjeseci ove godine oboren rekord sa najvećim brojem odobrenja za stambene jedinice u jednoj godini od 2012, iako je riječ o periodu od šest mjeseci.

Gradnja uprkos protivljenju međunarodne zajednice

Visoko vijeće za planiranje Uprave za civilne poslove pri izraelskoj vojsci, koje je odgovorno za jevrejska naselja na Zapadnoj obali, sastalo se tri puta ove godine kako bi odobrilo nove razvojne planove u naseljima koja se prema međunarodnom pravu smatraju nezakonitima.

Vijeće je odlukama donesenim u februaru, maju i junu odobrilo izgradnju ukupno 12.855 novih stambenih jedinica.

Veći dio međunarodne zajednice, uključujući i SAD, smatra jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali ilegalnim i preprekom za mir sa Palestincima, no Izrael ne odustaje od njih.

Izvor: Agencije