Turska i Grčka dogovorile aktiviranje više komunikacijskih kanala

Turski predsjednik i grčki premijer dogovorili su sastanak Vijeća za saradnju na visokom nivou ove jeseni u Solunu.

Dvije strane postigle su dogovor da u narednom periodu nadograde pozitivan zamah u odnosima (Reuters)

Turska i Grčka dogovorile su u srijedu da aktiviraju više kanala komunikacije, objavila je turska Direkcija za komunikacije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastali su se na marginama samita NATO-a u Vilniusu u Litvaniji.

“Sastanak je protekao u dobroj atmosferi”, navodi se u saopštenju turske Direkcije za komunikacije na Twitteru.

Erdogan i Mitsotakis složili su se da je na dobrobit obje zemlje da pozitivna klima koja je nastala u bilateralnim odnosima posljednjih mjeseci ima kontinuitet i dosljednost, prenosi Anadolija.

‘Izgradnja klime povjerenja’

Dodaje se kako su dvije strane postigle dogovor da u narednom periodu nadograde ovaj pozitivan zamah i pokrenu kanale komunikacije između dvije zemlje.

Erdogan i Mitsotakis dogovorili su se da se ove jeseni u Solunu u Grčkoj održi sastanak Vijeća za saradnju na visokom nivou Turske i Grčke.

“Osim toga, zadužili su dvojicu ministara vanjskih poslova da vode proces i izvještavaju o napretku”, dodaje se u saopštenju.

Saopšteno je i da su lideri istakli želju za češćom komunikacijom na svim nivoima, s ciljem izgradnje klime povjerenja i stvaranja neophodnih okolnosti za unapređenje odnosa Turske i Grčke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada