Zelenski na samitu s čelnicima NATO-a o prioritetima vojne pomoći

Čelnici zemalja članica NATO-a složili su se u utorak da će pozvati Ukrajinu da se pridruži savezu “kada se za to ispune uslovi”.

Volodimir Zelenski i litvanski predsjednik Gitanas Nauseda sa suprugama na samitu u Vilniusu (EPA)

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su njegovi prioriteti u razgovorima sa čelnicima NATO-a u srijedu novi paketi vojne pomoći, pozivnica za članstvo u NATO i sigurnosne garancije za Ukrajinu dok je na putu pristupanja, prenosi Hina.

“Potrebno nam je da se razumije da trebamo pozivnicu u NATO u trenutku kada sigurnosna situacija to dopusti”, napisao je Zelenski na aplikaciji Telegram.

Zelenski boravi u Vilniusu gdje se održava samit NATO-a, a u srijedu popodne i prvi sastanak Vijeća NATO-Ukrajina.

Čelnici zemalja članica NATO-a složili su se u utorak da će pozvati Ukrajinu da se pridruži savezu “kada se za to ispune uslovi”.

“Jasno smo rekli da ćemo pozvati Ukrajinu da se pridruži NATO-u kada se saveznici u pogledu toga usuglase i kada se ispune uslovi”, rekao je na konferenciji za novinare generalni sekretar Jens Stoltenberg.

“Mjesto Ukrajine je u NATO-u”, kaže se u deklaraciji, ali bez vremenskog okvira za taj proces kao i bez uslova koje bi Kijev trebao ispuniti.

Zelenski je u žestokom tvitu u utorak rekao da se “čini da nema volje ni da se Ukrajini uputi pozivnica za NATO, niti da ona postane članicom saveza”, nazivajući “apsurdnim” da za njegovu zemlju nema vremenskog okvira za pristup i članstvo.

Globalni izazovi

Lideri zemalja članica NATO-a sastali su se drugog dana samita koji se održava u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije, javlja Anadolija.

Lideri zemalja su se okupili na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na nivou šefova država i vlada.

Osim lidera 31 zemlje članice sastanku prisustvuje i Švedska kao zemlja pozvana u članstvo NATO-a.

Na sastanku su prisutni i partneri NATO-a: Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland te Evropska unija (EU).

Govoreći na otvaranju skupa, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je NATO regionalni savez u Evropi i Atlantiku, ali da su izazovi s kojima se suočava globalni.

Stoltenberg je naveo da su događaji u euroatlantskom i indopacifičkom regionu važni jedni za druge, rat u Ukrajini ima globalne reperkusije, terorizam i sajber prijetnje ne poznaju granice, a autoritarni režimi sve su bliži.

“Moramo se zajedno zalagati za globalni poredak zasnovan na pravilima. Zato je važno da partneri učestvuju na današnjem samitu NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada