Kuba: Američka nuklearna podmornica u Guantanamu ‘provokativna eskalacija’

Kubanske vlasti su osudile prisustvo nuklearne podmornice u američkoj vojnoj bazi u zaljevu Guantanamo, poručivši da je riječ o ‘provokativnoj eskalaciji tenzija’.

Kuba već dugo poziva SAD da zatvori svoju 121 godinu staru pomorsku bazu na istočnom dijelu otoka, zajedno sa vojnim zatvorom koji je Washington tamo osnovao 2002. godine (AP)

Kubanske vlasti su osudile prisustvo nuklearne podmornice u američkoj vojnoj bazi u zaljevu Guantanamo, poručivši da je riječ o “provokativnoj eskalaciji tenzija”.

“Prisustvo nuklearne podmornice u zaljevu nas, u ovom trenutku, tjera da se zapitamo koji se vojni razlog krije iza ove akcije u ovom mirnom regionu svijeta”, navodi se u saopštenju kubanskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kubanske vlasti su navele da je podmornica bila u bazi od 5. do 8. jula, ali nisu precizirale da li je bila naoružana.

U saopštenju kubanskog ministarstva se upozorava na opasnosti od kruženja nuklearnih podmornica i oružanih snaga širom Kariba i dodaje se da da američke vojne baze širom regiona ugrožavaju suverenitet tih naroda.

Vojno prisustvo

Zvanična Havana je pozvala Sjedinjene Američke Države da okončaju svoje vojno prisustvo na otoku jer, kako se navodi, ono služi “narušavanju suverenih prava Kube”.

Kuba već dugo poziva SAD da zatvori svoju 121 godinu staru pomorsku bazu na istočnom dijelu otoka, zajedno sa vojnim zatvorom koji je Washington tamo osnovao 2002. godine.

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma i ljudska prava Fionnuala Ni Aolain, kojoj je dozvoljeno da posjeti Guantanamo, pozvala je nedavno američku vladu da osigura hitan rehabilitacijski tretman za muškarce, koje je mučila, uslijed njihovih teških fizičkih i psihičkih povreda.

“Svi ovi ljudi su preživjeli torturu, što je jedinstven zločin prema međunarodnom pravu, i hitno im je potrebna njega. Mučenje slomi čovjeka i ima za cilj da ga učini bespomoćnim i nemoćnim, kako bi psihički prestao da funkcionira. U razgovoru sa sadašnjim i bivšim zatvorenicima, uočila sam štetu koja im je nanijeta”, navela je Aolain.

Izvor: Agencije