UN: Izraelska politika prema Palestincima je ‘zatvor na otvorenom’

Izrael smatra Palestince krivim bez dokaza, hapse bez naloga, pritvaraju bez optužbi, izjavila je specijalni izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Francesca Albanese.

Od 1967. godine više od 800.000 Palestinaca, uključujući djecu od 12 godina, uhapšeno je i pritvoreno od izraelskih vlasti (Reuters)

Ekspertica Ujedinjenih naroda izjavila je u utorak da je Izrael transformirao okupirane palestinske teritorije u “zatvor na otvorenom” kroz široko rasprostranjena pritvaranja Palestinaca.

Francesca Albanese, specijalni izvjestiteljica UN-a za ljudska prava na okupiranim teritorijama, kazala je novinarima u Ženevi da Izrael provodi široko rasprostranjeno, sistematsko i proizvoljno pritvaranje Palestinaca od Bliskoistočnog rata 1967. godine.

Izraelska stalna misija pri UN-u u Ženevi nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar, prenosi Fena.

“Ne postoji drugi način da se definira režim koji je Izrael nametnuo Palestincima – koji je, po pravilu, apartheid – nego zatvor na otvorenom”, izjavila je Albanese na brifingu za novinare.

“Smatrajući sve Palestince kao potencijalnu sigurnosnu prijetnju, Izrael briše granicu između vlastite sigurnosti i sigurnosti svog plana aneksije. Palestinci se smatraju krivima bez dokaza, uhapšeni bez naloga, pritvoreni bez optužbe ili suđenja veoma često i brutalizirani u izraelskom pritvoru”, kazala je.

Od 1967. uhapšene stotine hiljada Palestinaca

U izvještaju koji je predstavljen Vijeću za ljudska prava UN-a Albanese je otkrila da je od 1967. godine više od 800.000 Palestinaca, uključujući djecu od 12 godina, uhapšeno i pritvoreno od izraelskih vlasti.

U izvještaju se navodi da je zasnovan na šestomjesečnoj istrazi i “konsultacijama, svjedočenjima, doprinosima zainteresiranih strana i sveobuhvatnom pregledu primarnih i javnih izvora”.

Albanese, koja je kazala da nije posjetila okupirane palestinske teritorije prije podnošenja izvještaja, zbog “stalnog odbijanja Izraela da joj omogući ulazak”, također je navela ono što je nazvala nezakonitom praksom pritvaranja, rekavši da bi to moglo predstavljati međunarodni zločin.

U Bliskoistočnom ratu 1967. godine Izrael je zauzeo Zapadnu obalu i istočni Jerusalem od Jordana i Gazu od Egipta.

Izrael je anektirao Istočni Jerusalem, u potezu koji nije međunarodno priznat, i pokrenuo gradnju naselja na Zapadnoj obali i u Gazi.

Komentari Albanese dolaze sedmicu nakon što su izraelske snage pogodile grad Jenin napadima bespilotnih letjelica, kao dio jednog od najvećih upada na okupiranu Zapadnu obalu u posljednjih 20 godina.

Izrael tvrdi da je cilj njegove operacije da se iskorijene palestinske frakcije koje podržava Iran i stoje iza brojnih bombaških i napada vatrenim oružjem, kao i preliminarnih napora da se naprave rakete.

Izvor: Agencije