Svjetski čelnici pozdravljaju odluku Turske o švedskom članstvu u NATO-u

Svjetski čelnici pozdravili su odluku Turske na švedsko članstvo u savezu, koje je blokirao više od godinu dana.

Švedska će postati 32. članica NATO-a (Reuters)

Nakon odluke Turske da više ne priječi pristupanje Švedske Sjevernoatlantskom savezu, zaredale su pozitivne reakcije svjetskih čelnika, prenose agencije.

Joe Biden, koji je u ponedjeljak doputovao u Vilnius na samit NATO-a, pozdravio je pristanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na švedsko članstvo u savezu, koje je blokirao više od godinu dana.

“Spreman sam sarađivati s predsjednikom Erdoganom i s Turskom u jačanju odbrane i odvraćanja u euroatlantskoj zoni”, rekao je Biden u saopćenju, istakavši da “jedva čeka” da Švedska postane 32. članica NATO-a, prenosi Hina.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pohvalila je odluku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odobri pristupanje Švedske NATO-u.

Baerbock je na Twitteru nazvala Erdoganovu odluku “dobrim vijestima koje dolaze iz Vilniusa”. “Napokon je otvoren put turskoj ratifikaciji švedskog članstva u NATO-u”, rekla je.

‘Historijski korak’

“Danas je u Vilniusu napravljen historijski korak. Švedskoj je otvoren put u NATO! To je dobra vijest za švedski narod i za našu zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku. Što je snažniji NATO, to je Evropa sigurnija”, napisao je na Twitteru vsoki predstavnik EU-a za vanjsku i za sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna objavila je poruku na istoj mreži u kojoj kaže da “pozdravlja tursku najavu da namjerava ratificirati protokol o švedskom pristupanju NATO-u i nada se da će se to dogoditi ubrzo. Švedska će osnažiti naš savez”.

Na Twitteru se oglasio i britanski premijer Rishi Sunak, poručivši da je “ovo historijski trenutak za NATO koji nas sve čini sigurnijima. Švedska, radujemo se vašem ulasku u savez”.

Izvor: Agencije