Spašeno 86 migranata kod španskih Kanarskih otoka

Brod za spašavanje na moru dovezao ih je na otok Gran Canariju, gdje su ih preuzeli radnici Crvenog križa i pružili im ljekarsku pomoć.

Migrantska ruta prema Kanarima sve je popularnija zbog zaoštravanja kontrole na Sredozemnom moru (Reuters)

Približno 86 migranata iz afričkih država južno od Sahare spašeno je u ponedjeljak sa brodice blizu Kanarskog otočja, saopćili su španski spasioci, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Avion koji su poslali spasioci isprva je procijenio da je na brodici “dvjestotinjak” ljudi i da je vjerojatno riječ o plovilu za kojim se traga na tom području pošto je prije gotovo dvije sedmice isplovilo iz Senegala.

“Ne možemo još potpuno biti sigurni, ali možda je to isti brod”, objavio je Salvamento Maritimo, španska služba za spašavanje na moru koja je na kraju priznala da se prevarila u ocjeni.

Nestale brodice

Među migrantima spašenim u ponedjeljak 80 je muškaraca i šest žena. Brod za spašavanje na moru dovezao ih je na otok Gran Canariju, gdje su ih preuzeli radnici Crvenog križa i pružili im ljekarsku pomoć, kazao je fotograf AFP-a.

Nevladina organizacija Caminando Fronteras objavila je da je brodica sa približno 200 migranata isplovila 27. juna iz Kafountinea, na jugu Senegala, približno 1.700 km od Kanarskih otoka.

“Porodice su nas obavijestile o nestanku brodice o kojoj nemaju vijesti već nekoliko dana” i mi smo “dojavili španskoj i marokanskoj spasilačkoj službi”, rekla je u audiosnimku osnivačica te nevladine organizacije Helena Maleno.

Caminando Fronteras navodi kako se još dva broda sa ukupno 120 ljudi, koja su se 23. juna otputila iz Senegala, vode kao nestala.

Jako opasna ruta

Iz Senegala polazi prema Evropi veliki broj ilegalnih migranata, a dobar dio njih dolazi na “Stari kontinent” preko Španije. Najnoviji podaci španskog Ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da je u prvom polugodištu u Španiju ilegalno stiglo 12.704 migranta, od kojih 7.213 na Kanarske otoke, što je za 11,35 posto manje nego u istom razdoblju 2022.

Migrantska ruta prema Kanarima sve je popularnija zbog zaoštravanja kontrole na Sredozemnom moru. Brodolomi su česti jer je putovanje jako opasno. Međunarodna organizacija za migracije (IOM) navodi da je od početka godine na putu prema Kanarima poginulo i nestalo 126 migranata. Caminando Fronteras navodi pak broj od 778 mrtvih i nestalih.

Izvor: Agencije