SAD potvrdio da podržava prodaju aviona F-16 Turskoj

Portparol State Departmenta Matthew Miller rekao je da su članstvo Švedske u NATO-u i prodaja F-16 dva odvojena pitanja.

Već smo javno objavili da podržavamo prodaju F-16 Turskoj, a to govorimo i na privatnim sastancima, kaže portparol State Departmenta Matthew Miller (EPA)

Američki State Department saopštio je da već neko vrijeme javno podržavaju prodaju američkih aviona F-16 Turskoj, javlja Anadolija.

Portparol State Departmenta Matthew Miller odgovarao je na pitanja novinara na dnevnoj konferenciji za novinare.

Naglasio je da su članstvo Švedske u NATO-u i prodaja F-16 dva odvojena pitanja.

“Već smo javno objavili da podržavamo prodaju F-16 Turskoj, a to govorimo i na privatnim sastancima. Međutim, koliko god mi to ne prihvatamo, postoji grupa članova Kongresa koji smatraju da to treba biti povezano sa pitanjem članstva u NATO-u”, rekao je Miller.

Istakao je da je Švedska “izmijenila svoj Ustav, usvojila novi zakon, uhapsila osumnjičene za terorizam i nastavila sa istragom” kako bi ublažila zabrinutosti Turske u vezi sa njenim članstvom u NATO-u.

Podrška ciljevima Turske na putu prema EU

Dodao je da smatraju da je to dovoljno za ublažavanje zabrinutosti Turske.

Miller je rekao da vjeruju da je došlo vrijeme za članstvo Švedske u NATO-u.

“Međutim, ne želim da iznosim nikakva nagađanja, osim što vjerujemo da bi se to trebalo dogoditi u vrlo bliskoj budućnosti.”

Podsjetio je da je američki državni sekretar Antony Blinken razgovarao tri puta u posljednjih pet-šest dana sa turskim kolegom Hakanom Fidanom.

Miller je istakao da će nastaviti da podržavaju ciljeve Turske na putu prema Evropskoj uniji i da je to pitanje između EU-a i Ankare.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada