Njemačka prvi put šalje vojsku u Australiju

Berlin će pokazati povećan interes za Indo-pacifičku regiju, usljed povećanih tenzija s Kinom.

Do 240 njemačkih vojnika, među kojima 170 padobranaca i 40 mornara, učestvovat će u vježbi (Reuters)

Njemačka će prvi put, u sklopu zajedničkih vježbi sa 30.000 vojnika iz 12 zemalja, poslati svoje trupe u Australiju, čime će pokazati povećan interes Berlina za Indo-pacifičku regiju, usljed povećanih tenzija s Kinom.

Prethodnih godina Njemačka je povećala vojno prisustvo u Indo-Pacifiku, što je, prema ocjeni Reutersa, tanak hod između sigurnosnih i ekonomskih interesa, prenosi Tanjug.

“U pitanju je regija od velike važnosti za nas u Njemačkoj, kao i za Evropsku uniju, zbog ekonomske međupovezanosti”, rekao je načelnik Generalštaba njemačke vojske Alfons Mais prije nego što će prve njemačke trupe krenuti za Australiju.

Peking je Berlinu najvažniji trgovinski partner, a 40 posto njemačke vanjske trgovine ide kroz Južno kinesko more, oko kojeg postoje teritorijalne nesuglasice u Indo-Pacifiku.

Prije dvije godine njemački ratni brod uplovio je u Južno kinesko more prvi put u skoro 20 godina.

Treninzi u ratnim uslovima u džungli

Prošle godine je Berlin poslao 13 vojnih aviona za zajedničke vježbe u Australiji.

Mais je rekao da će do 240 njemačkih vojnika, među kojima 170 padobranaca i 40 mornara, učestvovati u vježbi “Talismanska sablja” od 22. jula do 4. augusta, najvećim vežbama Australije i SAD-a, koje se održavaju dva puta godišnje.

Nijemci će trenirati u simuliranim ratnim uslovima u džungli i u operacijama iskrcavanja, zajedno s vojnicima iz Indonezije, Japana, Južne Koreje, Francuske i Velike Britanije.

“Namjeravamo demonstrirati da smo pouzdan i sposoban partner, koji će doprinijeti stabilizaciji reda u regiji. Kada je riječ o Kini, Njemačka nema cilj antagonizirati bilo koga. Ovo je čisto kako bi se vidjela perspektiva drugih naroda u njihovom pogledu na svijet”, kazao je Mais.

Izvor: Agencije