Izraelski parlament u prvom čitanju prihvatio spornu pravosudnu reformu

Tokom rasprave čuvari su morali na silu udaljiti demonstrante koji su ušli u zgradu Knesseta i uspjeli se probiti u dvoranu.

Opozicija je za utorak najavila proteste širom zemlje protiv nacrta zakona koji još mora proći dva čitanja (Reuters)

Izraelski parlament je u noći na utorak prihvatio u prvom čitanju važnu mjeru sporne pravosudne reforme koju vlada želi provesti, pošto je donošenje zakona obustavljeno pod pritiskom najvećeg protestnog pokreta u historiji Izraela.

Mjera treba onemogućiti da se pravosudna vlast ubuduće očituje o “razumnosti” vladinih odluka.

Koalicija premijera Benjamina Netanyahua u kojoj su desne, krajnje desne i vjerske stranke, ističe da želi osigurati bolju ravnotežu ovlasti. Njeni kritičari pak tvrde da reforma prijeti izraelskoj demokratiji i nezavisnosti sudstva.

Burna sjednica, protesti ispred Knesseta

Tekst je na burnoj sjednici prihvaćen u prvom čitanju sa 64 glasa, što odgovara broju zastupnika koalicijske vlade. Svih 56 opozicionih zastupnika glasalo je protiv.

Tokom rasprave čuvari su morali na silu udaljiti demonstrante koji su ušli u zgradu Knesseta i uspjeli se probiti u dvoranu, vukući ih po tlu, dok je ispred zgrade protestovalo više stotina protivnika reforme.

U snimci objavljenoj na Facebooku dok je trajala rasprava, Netanyahu je, nastojeći smiriti duhove, istakao da nacrt zakona “neće dokrajčiti, nego će osnažiti demokratiju”.

“Prava izraelskih sudova i građana nipošto se neće narušiti (…) Sud će i dalje nadzirati zakonitost vladinih odluka i imenovanja”, rekao je.

Otvaranje puta autoritarnom skretanju

Ali opozicioni čelnik Yair Lapid, predsjednik centrističke stranke Yesh Atid, kritikovao je zakonski nacrt u govoru pred zastupnicima.

“Obećali ste pomoći slabima i štititi sigurnost Izraela (…) a radite ovu ludost”, rekao je.

Opozicija je za utorak najavila proteste širom zemlje protiv nacrta zakona koji još mora proći dva čitanja.

Pravosudna reforma, koju je Netanyahuova desničarska vlada najavila nedugo nakon dolaska na vlast početkom godine, želi ograničiti ovlasti Vrhovnog suda koji vlada smatra politiziranim. Njeni kritičari ocjenjuju da bi reforma mogla otvoriti put neliberalnom i autoritarnom skretanju.

Protesti širom zemlje

Izraelska policija je danas uhapsila 24 osobe koje su blokirale glavne autoputeve, protestujući zato što je zakon kojim se ograničavaju pojedina ovlaštenja Vrhovnog suda dobio prvo odobrenje izraelskog parlamenta Knesseta, prenosi Tanjug.

Na snimcima se vide demonstranti kako drže zastave i blokiraju autoputeve u centralnom Izraelu, oko Tel Aviva i u blizini ulaza u Jerusalem.

Pojedini od demonstranata su ležali na putevima, dok su drugi bacali baklje, prenio je Reuters.

Policija je koristila vodene topove da rastjera demonstrante.

Za danas je planirano održavanje još protesta širom Izraela, uključujući i proteste na glavnom međunarodnom aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu.

Izvor: Agencije