Šef NATO-a obećao ‘pozitivnu poruku’ na putu Ukrajine u članstvo

Pored pitanja Ukrajine, zvaničnici članica NATO-a pozabavit će se i pitanjem članstva Švedske u Alijansi, čemu se dugo protivila Turska, a rezerve je imala i Mađarska.

Samit NATO-a otvorio je generalni sekretar Jens Stoltenberg (EPA)

Dvodnevni samit lidera zemalja članica NATO-a počeo je u Vilniusu, glavnom gradu Litvanije.

Saveznici u NATO-u trebali bi pristati na uklanjanje zahtjeva Akcijskog plana za članstvo (MAP) kako bi Ukrajina u budućnosti postala članica saveza, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prije samita NATO-a.

“Ukrajina je prešla dug put otkako smo 2008. donijeli odluku da će sljedeći korak biti akcijski plan za članstvo. Ukrajina je puno bliža NATO-u, pa mislim da je došlo vrijeme da se to odrazi u odlukama NATO-a”, rekao je Stoltenberg.

Foto: Anadolija

“Sve skupa, uključujući to da ćemo jasno dati do znanja da će Ukrajina postati članica, uklonit ćemo akcijski plan za članstvo, to će poslati vrlo snažnu i pozitivnu poruku iz NATO-a Ukrajini.”

Pored pitanja Ukrajine, zvaničnici članica NATO-a pozabavit će se i pitanjem članstva Švedske u Alijansi, čemu se dugo protivila Turska, a rezerve je imala i Mađarska.

Zelenski: ‘Apsurdno’ da se Ukrajini ne nudi vremenski okvir

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da bi bilo apsurdno ako se Ukrajini ne ponudi vremenski okvir za članstvo u NATO-u tokom samita u Vilniusu.

“Neviđeno je i apsurdno što se ne nudi određen vremenski okvir ni za pozivnicu ni za članstvo Ukrajine. Dok su u isto vrijeme nejasne formulacije o “uslovima” dodane čak i za pozivanje Ukrajine”, napisao je na Twitteru.

“Čini se da nema spremnosti niti da se Ukrajina pozove u NATO niti da se ona učini članicom Saveza. To znači da je ostavljena prilika za cjenkanje o članstvu Ukrajine u NATO-u u pregovorima s Rusijom. A za Rusiju to znači motivaciju da nastavi svoj teror.”

Zelenski je dodao da će o tome razgovarati na samitu.

Deklaracija o saradnji u zračnom prostoru

Tokom dana će biti održana ceremonija potpisivanja Deklaracije o saradnji u zračnom prostoru Estonije, Latvije i Litvanije.

U 18:30 sati očekuje se konferencija za medije Stoltenberga, kao i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća na nivou ministara vanjskih poslova, kojim će predsjedavati zamjenik generalnog sekretara NATO-a.

Sastanku će prisustvovati predstavnici Švedske, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Moldavije i zamjenik generalnog sekretara Evropske unije za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku.

Bit će održan i sastanak Sjevernoatlantskog vijeća na nivou ministara odbrane, kojem će također prisustvovati predstavnik Švedske.

U 20:00 sati će početi večera šefova država i vlada u predsjedničkoj palati u Vilniusu, a u 21:00 sat večera šefova diplomatije i ministara odbrane.

Izvor: Agencije