Čelnik američkog instituta optužen za špijunažu u korist Kine

Gal Luft, direktor istraživačkog instituta za energetiku, optužen je da se ‘kao agent Pekinga udružio s drugima radi promoviranja kineskih interesa’.

Lufta se goni i za "trgovinu oružjem", "kršenje sankcija protiv Irana" i za "lažne iskaze saveznim agentima". (AFP- Ilustracija)

Savezni tužitelj New Yorka saopćio je kako je za špijunažu u korist Kine optužio izraelsko-američkog državljanina koji pak za korupciju optužuje Huntera Bidena, sina demokratskog predsjednika Joea Bidena, prenosi Hina pozivajući se na AFP.

Gal Luft (57), direktor istraživačkog instituta za energetiku, optužen je da se “kao agent Pekinga udružio s drugima radi promoviranja kineskih interesa”, a da se “nije službeno prijavio kao strani agent, kao što traži američki zakon”, ističe se u saopćenju ureda saveznog tužitelja južnog okruga New Yorka Damiana Williamsa.

Lufta se goni i za “trgovinu oružjem”, “kršenje sankcija protiv Irana” i za “lažne iskaze saveznim agentima”.

Uhapšen je na Kipru februara 2023., a potom je pobjegao pošto je oslobođen uz kauciju u očekivanju izručenja, dodaju iz Ministarstva pravosuđa. Prijeti mu do 20 godina zatvora za najteže tačke optužnice.

Pozivi na svjedočenje

Gal Luft, koji je kao savjetnik radio za energetsku kompaniju CEFC pod kontrolom kineske države, optužio je pak prije nekoliko godina mlađeg sina Joea Bidena, Huntera, da je u mutnim okolnostima primio od te firme milione dolara.

Na videosnimku koji je New York Post objavio 5. jula, Luft kaže da je o tome razgovarao s dvojicom američkih saveznih tužitelja i s četvoricom FBI-jevih agenata u Briselu marta 2019.

Neki konzervativni zastupnici traže da Luft svjedoči u Kongresu.

“On je glavni svjedok”, rekao je u nedjelju republikanski senator Ron Johnson za Fox News. “Moramo mu osigurati imunitet da bi mogao svjedočiti i ispričati svoju priču”.

“Gal Luft je krajnje vjerodostojan svjedok o korupciji u porodici Biden”, napisao je u petak na Twitteru republikanski zastupnik James Comer.

Sumnjivi poslovi

U maju su republikanski zastupnici u parlamentarnoj komisiji za nadzor Vlade objavili izvještaj u kojem navode da su članovi porodice Joea Bidena i s njima povezane osobe primili gotovo 10 miliona dolara od stranih kompanija, u prvom redu kineskih i rumunskih.

Te su optužbe dio davno počete kampanje koja želi razotkriti sumnjive poslove Huntera Bidena, sina demokratskog predsjednika koji ima turbulentan privatni život.

Republikanci ga optužuju da je iskoristio svoje ime i očeve veze dok je ovaj bio potpredsjednik Baracka Obame (2009.-2017.) kako bi ugovorio sumnjive poslove u više država.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada