Svaki četvrti starački dom u Japanu mogao bi bankrotirati

Anketa u više od 1.200 kompanija, koju je provelo Udruženje pružalaca usluga njege ‘Minkaikyo’, otkrila je probleme koje predstavljaju rastući troškovi u toj oblasti.

Više od 90 posto kontaktiranih staračkih domova pogođeno je povećanjem troškova i obima izdataka, a neki od njih u proteklom periodu smanjili su broj osoblja i kvalitet usluga (Reuters)

Približno 27 posto staračkih domova u Japanu moglo bi bankrotirati ili prestati pružati usluge zbog rastućih troškova i izdavanja, javlja Anadolija.

Anketa u više od 1.200 kompanija, koju je provelo Udruženje pružalaca usluga njege “Minkaikyo”, otkrila je probleme koje predstavljaju rastući troškovi u toj oblasti.

Prema rezultatima ankete, 27 posto staračkih domova i kompanija za pružanje njege moglo bi bankrotirati ili prestati s radom u roku od nekoliko godina zbog rastućih troškova i izdataka.

Pogođeni povećanjem troškova

Više od 90 posto kontaktiranih staračkih domova pogođeno je povećanjem troškova i obima izdataka, a neki od njih u proteklom periodu smanjili su broj osoblja i kvalitet usluga.

Na pitanje o poslovnim planovima za budućnost, 64,3 posto kompanija izjavilo je da ipak mogu prebroditi finansijske poteškoće i nastaviti s aktivnostima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada