Stoltenberg: Erdogan će podržati pristupanje Švedske NATO-u

Predsjednik Turske je pristao proslijediti zahtjev Švedske za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu Velikoj narodnoj skupštini u Ankari, rekao je generalni sekretar Alijanse.

Jens Stoltenberg je rekao da je Turska pristala krenuti naprijed (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pristao je podržati kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, izjavio je u ponedjeljak navečer generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Objavio je da je Erdogan pristao proslijediti zahtjev Švedske za članstvo u Savezu turskom Parlamentu.

Nakon razgovora u Vilniusu, u Litvaniji, s Erdoganom i švedskim premijerom Ulfom Kristerssonom, Stoltenberg je rekao da je Turska pristala krenuti naprijed.

Turska usporavala proces

Pristupanje Švedske NATO-u usporavaju prigovori Turske od prošle godine, dok da nije podržala niti Mađarska, koja čeka da to prvo učini Ankara.

“Drago mi je objaviti… predsjednik Erdogan pristao je proslijediti protokol o pristupanju Švedske Velikoj narodnoj skupštini što je prije moguće i blisko sarađivati s Parlamentom kako bi se osigurala ratifikacija”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

“Ovo je historijski dan.”

Kako je objavio Reuters, Stoltenberg je odbio navesti datum kada će turski Parlament, koji će odlučiti o vremenu razmatranja, ratificirati švedsko pristupanje.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine, odbacivši politiku vojne neutralnosti koja je trajala kroz desetljeća Hladnog rata, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Prijave za članstvo u Alijansi moraju odobriti sve članice NATO-a, ali dok je Finska dobila zeleno svjetlo u aprilu, Turska i Mađarska odugovlačile su s odobrenjem švedske kandidature.

Švedska je naporno radila na nastojanjima uoči samita NATO-a u Vilniusu, koji počinje u utorak, zajedno sa SAD-om i saveznicima, pozivajući Tursku da odustane od protivljenja.

Orban rekao da neće blokirati Švedsku

Erdogan je govorio da Švedska pruža utočište pripadnicima “militantnih grupa”, uglavnom pristalica Radničke partije Kurdistana (PKK), koju optužuje za organiziranje demonstracija i finansiranje “terorističkih grupa”, dok su protuturski protesti u Štokholmu također izazvali njegovo negodovanje.

U međuvremenu, Švedska je saopćila da je ispunila sve zahtjeve dogovorene u prošlogodišnjim pregovorima s Turskom, uključujući uvođenje novog zakona koji proglašava članstvo u terorističkoj organizaciji ilegalnim, te istakla da je sloboda govora zaštićena njenim Ustavom.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana rekao je u četvrtak da Budimpešta neće blokirati ratifikaciju članstva Švedske u NATO-u.

Izvor: Al Jazeera i agencije