SAD: U napadu dronom ubijen lider ISIL-a Osama al-Muhajer

Centralna komanda SAD-a CENTCOM je objavila saopćenje kako je udar izvršen u petak.

Iz CENTCOM-a ističu kako je napad u petak "izvršen istim (dronovima) MQ-9 koje je progranjao ruski avion u incidentu koji je trajao skoro dva sata" (Reuters - Ilustracija)

Vojska Sjedinjenih Američkih Država saopćila je kako je ubijen lider oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL, ISIS) na istoku Sirije u udaru bespilotnom letjelicom.

Centralna komanda SAD-a CENTCOM je objavila saopćenje kako je napad izvršen u petak te da je tom prilikom ubijen Osama al-Muhajer.

“Jasno smo stavili do znanja da ostajemo posvećeni porazu ISIS-a širom regije”, kazao je šef CENTCOM-a general Michael Kurilla koristeći drugu skraćenicu za oružanu grupu ISIL.

“ISIS i dalje ostaje prijetnja, ne samo za regiju nego i za znatno šire područje”, dodao je.

Kako navode iz CENTCOM-a, nijedan civil nije ubijen u operaciji, dok koalicione snage navode kako “provjeravaju navode o civilnim žrtvama”.

Ruske provokacije

Dodaje se kako su bespilotne letjelice, korištene u napadu, bile mete provokacija ruskih ratnih aviona ranije tog dana.

Iz CENTCOM-a ističu kako je napad u petak “izvršen istim (dronovima) MQ-9 koje je proganjao ruski avion u incidentu koji je trajao skoro dva sata”.

General-pukovnik zračnih snaga SAD-a Alexus Grynkewich kazao je kako su avioni “izbacivali materijal za ometanje ispred dronova i letjeli opasno blizu, ugrožavajući sigurnost svih letjelica”.

Izvor: Al Jazeera i agencije