Pjongjang tvrdi: SAD narušio zračni prostor Sjeverne Koreje

U izjavi se navodi kako, osim američkih izviđačkih aviona i dronova, Washington pojačava tenzije tako što šalje nuklearne podmornice u blizini poluotoka.

U izjavi se citiraju raniji incidenti u kojima je Sjeverna Koreja presrela američke avione na granici s Južnom Korejom i u blizini obale (Reuters - Ilustracija)

Sjeverna Koreja optužila je danas Sjedinjene Američke Države da su narušile njen zračni prostor, vršeći izviđačke letove, zbog čega je Pjongjang upozorio da bi ti avioni mogli biti oboreni, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Provokativne vojne akcije SAD-a dovele su Korejski poluotok korak bliže nuklearnom konfliktu”, rekao je neimenovani glasnogovornik sjevernokorejskog Ministarstva nacionalne odbrane, navela je novinska agencija KCNA.

U izjavi se navodi kako, osim američkih izviđačkih aviona i dronova, Washington pojačava tenzije tako što šalje nuklearne podmornice u blizini poluotoka.

“Nema garancije da se takav šokantan incident, kao što je obaranje američkog strateškog izviđačkog aviona, neće dogoditi u vodama istočno od Koreje”, istakao je glasnogovornik.

Raniji incidenti

U izjavi se citiraju raniji incidenti u kojima je Sjeverna Koreja presrela američke avione na granici s Južnom Korejom i u blizini obale.

Pjongjang se često žali na američke izviđačke letove u blizini poluotoka, a za sada nema odgovora američke vojske stacionirane u Južnoj Koreji na te optužbe.

Južnokorejska vojska je navela kako “nije tačno” da je narušen zračni prostor sjevernog susjeda, već da američka vojska provodi rutinske izviđačke letove oko poluotoka, dodajući da saveznici rade blisko i nadgledaju šta radi Pjongjang.

Izvor: Agencije