Nikad slabija podrška vladi kancelara Scholza

Nezadovoljstvo javnosti Scholzovim Socijaldemokratama, Zelenima i Slobodnim demokratama dostiglo je najviši nivo dosad – 70 posto, pokazala je anketa.

Nezadovoljstvo javnosti zbog inflacije, rekordne imigracije i skupih mjera zaštite životne sredine mjesecima opterećuje Scholzovu koaliciju (Reuters)

Podrška koalicionoj vladi njemačkog kancelara Olafa Scholza pala je na najniži nivo od dolaska na vlast krajem 2021. godine.

Nezadovoljstvo javnosti Scholzovim Socijaldemokratama, Zelenima i Slobodnim demokratama dostiglo je najviši nivo dosad – oko 70 posto, pokazala je anketa agencije za istraživanje javnog mnijenja INSA koju je objavio njemački list Bild.

Manje od 40 posto ispitanika, što je rekordno nizak nivo, podržalo bi jednu od tri stranke na izborima ako bi oni bili održani sada, pri čemu bi birači radije podržali antimigrantsku, desničarsku Alternativu za Njemačku (AfD) nego Scholzov SPD, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

Nezadovoljstvo javnosti zbog inflacije, rekordne imigracije i skupih mjera zaštite životne sredine mjesecima je opterećivalo Scholzovu koaliciju.

Suočen s političkim nezadovoljstvom

Međusobna trvenja i upiranja prstom zaustavili su sposobnost koalicije da napreduje u ispunjavanju ambicioznog plana dekarbonizacije ekonomije, posebno zbog sve većih troškova energenata i rastuće podrške AfD-u protiv establishmenta.

Scholz se trudi da ostane pozitivan, piše agencija, ne samo suočen sa mučnim političkim nezadovoljstvom, već i kada se Njemačka bori sa ubrzanim starenjem stanovništva i nedostatkom kvalifikovane radne snage, posebno u oblasti tehnologije, zdravstvene zaštite i njege djece.

Zabrinutost zbog akutnog manjka radnika u ključnim sektorima i ogroman priliv migranata koji se ubrzao nakon ruskog napada na Ukrajinu ponovo je pokrenuo društvene debate o integraciji i politici zaštite granice.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada