Izrael želi spriječiti ‘rušenje’ Palestinske uprave

Sigurnosni kabinet je prihvatio prijedlog premijera Benjamina Netanyahua, prema kojem treba raditi kako bi se “spriječilo rušenje Palestinske uprave”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u posjeti vojnoj bazi Salem (EPA)

Izrael želi spriječiti “rušenje” Palestinske uprave, ali u zamjenu od nje traži niz obećanja, kao što je prestanak “djelovanja protiv Izraela na međunarodnoj sceni”, objavio je Ured izraelskog premijera, prenosi Hina.

Kada je u januaru vlast preuzela vlada Benjamina Netanyahua, jedna od najviše desno orijentisanih u historiji zemlje, Izrael je objavio da uvodi sankcije Palestinskoj upravi kako bi “platila” zbog toga što je u UN-u postavila pitanje izraelske okupacije palestinskih teritorija, prenosi AFP.

Sigurnosni kabinet je prihvatio premijerov prijedlog, prema kojem treba raditi kako bi se “spriječilo rušenje Palestinske uprave”, ne odustajući od izraelskog zahtjeva da prestane “djelovati protiv Izraela na međunarodnoj sceni”, ističe se u saopćenju Ureda Benjamina Netanyahua.

Postavljaju se i drugi uslovi poput prestanka “poticanja na mržnju u medijima i u školskom sistemu, prestanka subvencioniranja porodica terorista i prekid gradnje” u zoni C pod izraelskom kontrolom na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinska industrijska zona

Premijerov ured ne otkriva pojedinosti u vezi s vrstom radnji koje Izrael namjerava preduzeti kako bi spriječio rušenje Palestinske uprave koja ima ograničene ovlasti na gotovo 40 posto Zapadne obale.

Izraelski mediji govore o uspostavi industrijskih zona za Palestince u zoni C te o drugim ekonomskim mjerama koje bi im olakšale svakodnevicu.

Odluka sigurnosnog kabineta dolazi nekoliko dana nakon završetka izraelske “protuterorističke” operacije u Jeninu, na sjeveru Zapadne obale, u kojoj je poginulo 12 Palestinaca i jedan Izraelac.

Izrael je u januaru odlučio zadržati novac koji prima Palestinska uprava u iznosu koji je potonje u 2022. isplatila “teroristima i njihovim porodicama”.

Izrael je uz to odlučio zamrznuti palestinske građevinske projekte u nekim dijelovima tog palestinskog teritorija pod izraelskom okupacijom od 1967.

Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh osudio je tada, nakon tih sankcija, pokušaje da se Palestinska uprava gurne “na rub finansijskog ponora”.

Izvor: Agencije