Francuska zabranila prodaju pirotehnike na Dan pada Bastille

Zabrinuta zbog mogućih ponovnih nereda premijerka je rekla da će Vlada rasporediti ‘ogromna sredstva za zaštitu Francuza’ tokom državnog praznika.

Zabrana se ne odnosi na profesionalce ili opštine koje organizuju tradicionalni vatromet za proslave Dana pada Bastille (EPA)

Francuska je zabranila prodaju, posjedovanje i prevoz pirotehničkih sredstava tokom vikenda nacionalnog praznika 14. jula, nakon nereda izazvanih smrću tinejdžera kojeg je ubio policajac, saopštila je Vlada.

Pirotehnička sredstva korištena su kao oružje tokom nemira koji su eksplodirali u Francuskoj nakon što je policajac ustrijelio 17-godišnjaka tokom prometne kontrole 27. juna u blizini Pariza, ponovno pobudivši dugotrajne frustracije i optužbe za sistematski rasizam u francuskim snagama sigurnosti, piše AFP, prenosi Hina.

“Kako bi se spriječio rizik od ozbiljnog remećenja javnog reda tokom proslave 14. jula, prodaja, posjedovanje, prevoz i upotreba pirotehničkih sredstava zabranjeni su do 15. jula”, navodi se u Vladinoj uredbi objavljenoj u službenom listu Le Journal du Dimanche.

Zabrana se ne odnosi na profesionalce ili opštine koje organizuju tradicionalni vatromet za proslave Dana pada Bastille, dodaje se.

Najgore urbano nasilje od 2005. godine

Zabrinuta zbog mogućih ponovnih nereda premijerka Elisabeth Borne rekla je u subotu za dnevnik Le Parisien da će Vlada rasporediti “ogromna sredstva za zaštitu Francuza” tokom državnog praznika.

Vatrometi su uobičajeni tokom proslave Dana pada Bastille. Pirotehnička sredstva se, također, često koriste tokom protesta u zemlji.

Policijsko ubistvo tinejdžera alžirskog porijekla Nahela M. u pariskom predgrađu Nanterreu izazvalo je najgore urbano nasilje u zemlji od 2005. godine.

Više od 3.700 ljudi odvedeno je u policijski pritvor u vezi s protestima od Nahelove smrti, uključujući najmanje 1.160 maloljetnika, prema službenim podacima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada