Erdogan: Prvo Turska u EU, pa Švedska u NATO

Turska čeka na vratima Evropske unije više od 50 godina, rekao je turski predsjednik, neočekivano promijenivši pristup u slučaju proširenja NATO-a.

Odnosi između Ankare i država članica Unije pokvarili su se prije nekoliko godina (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je rekao da bi Evropska unija trebala otvoriti put pristupanja Turske u Uniju prije nego turski Parlament odobri pristupanje Švedske u NATO.

Tursko pristupanje EU zamrznuto je godinama.

Pristupni pregovori počeli su 2005. godine, kada je Erdogan prvi put bio premijer, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Odnosi između Ankare i država članica EU-a pokvarili su se prije nekoliko godina, posebno nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, ali od tada su se prilično popravili.

EU zavisi od pomoći Ankare, u prvom redu u pogledu migracija.

Neočekivano promijenivši pristup, Erdogan je u ponedjeljak povezao turski pristanak za pristupanje Švedske u NATO s ulaskom Turske u EU.

‘Otvorite put Turskoj u Evropskoj uniji’

“Pozivam odavde one zemlje zbog kojih Turska čeka na vratima EU-a više od 50 godina”, kazao je on, govoreći uoči polaska na samit NATO-a u Vilniusu.

“Kao prvo, otvorite put Turskoj u EU i mi ćemo tada otvoriti put Švedskoj, kao što smo i Finskoj”, rekao je, dodajući da će taj poziv ponoviti na samitu.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u prošle godine, odustavši od dugogodišnje vojne neutralnosti, zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Pristupanje Finske NATO-u odobreno je u aprilu, no Turska i Mađarska još moraju odobriti pristupanje Švedske.

Ankara tvrdi da Švedska nije učinila dovoljno protiv ljudi koje ona smatra teroristima, uglavnom pripadnika zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koju Turska, EU i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Izvor: Agencije