Turska: Ključni elementi ekonomskog plana za pet godina

Nova turska vlada usredotočena je na različite korake u oblasti upravljanja ekonomijom tokom narednih pet godina.

Socijalno blagostanje i borba protiv inflacije glavni su ekonomski prioriteti nove turske vlade (Reuters)

Nova turska vlada usredotočena je na različite korake u oblasti upravljanja ekonomijom tokom narednih pet godina, prije svega na održivi rast, smanjenje deficita tekućeg računa i povećanje investicija, pored socijalnog blagostanja i borbu protiv inflacije.

Nova turska vlada, čiji je sastav objavio predsjednik Recep Tayyip Erdogan, počela je raditi na ostvarivanju ekonomskih ciljeva za sljedećih pet godina, navodi se u izvještaju agencije Anadolija.

Otkako su preuzeli dužnost, ministar trezora i finansija Mehmet Simsek, ministar rada i socijalne sigurnosti Vedat Isikhan, ministar energije i prirodnih resursa Alparslan Bayraktar, ministar industrije i tehnologije Mehmet Fatih Kacir, ministar poljoprivrede i šumarstva Ibrahim Yumakli, ministar trgovine Omer Bolat, ministar prometa i infrastrukture Abdulkadir Uraloglu, počeli su provoditi ekonomske politike utvrđene prije izbora.

U svom prvom obraćanju nakon što je preuzeo Ministarstvo riznice i finansija, Simsek je istakao da će transparentnost, stabilnost, sposobnost predviđanja i usklađivanje s međunarodnim standardima biti glavni principi na koje će se oslanjati u ostvarivanju cilja podizanja nivoa socijalnog blagostanja.

Simsek je u svom govoru također rekao da će prioritet turske vlade biti osiguravanje finansijske stabilnosti, kroz jačanje institucionalnog kvaliteta i kapaciteta za suočavanje s globalnim i geopolitičkim izazovima.

Također je najavio da će Vlada početi s radom na srednjoročnom programu radi ostvarivanja ekonomskih ciljeva.

Plan rada u ekonomskom sektoru

Deklaracija Stranke pravde i razvoja (AKP) prije izbora uključivala je plan rada u ekonomskom sektoru, pod nazivom “Pravi koraci za stoljeće Turske”, Srednjoročni program za 2023-2025. godinu, zatim prioritete i ključne tačke ekonomske politike koje treba slijediti u narednom periodu.

U tom kontekstu, očekuje se da će biti oblikovani instrumenti koji će se koristiti za postizanje ciljeva i projekata koji će se provoditi, kao i plan puta koji će detaljno slijediti ekonomski resor u novoj turskoj vladi.

Također, novi ekonomski resor u vladi, posebno Ministarstvo finansija i trezora, radi na tome da se počnu provoditi odlučni koraci u suzbijanju inflacije, jačanju tržišta kapitala i investicijske klime te smanjenju deficita tekućeg računa.

Pored toga, sprovodi se i “Plan rada u ekonomskom sektoru” kao mapa puta za razdoblje od pet godina kako bi se osiguralo jačanje stabilne i snažne ekonomije koju karakterizira sposobnost predviđanja i transparentnost.

Glavni prioriteti

Pitanja “socijalnog blagostanja” i “suzbijanje inflacije” bit će na listi prioriteta u novom razdoblju, a na tome će se raditi kroz povećanje primanja osobama s niskim plaćama, državnim službenicima, zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima.

Na srednjoročnom planu, očekuje se da će se ekonomski politički instrumenti koristiti u sveobuhvatnom pristupu kako bi se inflacija smanjila na manje od 25 posto do kraja 2023. godine, a zatim ponovno smanjila na jednocifren broj do kraja 2025. godine.

Ekonomski resor će uložiti potrebne napore kako bi spriječio nestabilnost cijena hrane, kroz povećanje poljoprivredne proizvodnje, učinkovitost i logističko planiranje. Uporedo s tim će se provoditi politike smanjenja ovisnosti o stranim energentima i pristupit će se smanjenju troškova energije.

Sprečavanje povećanja stanarine

Također, poduzet će se koraci da se spriječi pretjerano povećanje troškova stanarine (iznajmljivanje stanova), koji ima veliki utjecaj na ukupne troškove osoba s niskim primanjima.

“Održivi rast” također će biti jedan od glavnih ciljeva nove uprave za ekonomske poslove, budući da se očekuje poduzimanje važnih koraka kako bi se postigao nacionalni dohodak od 1,5 triliona dolara i dohodak po stanovniku od 16.000 dolara do kraja 2028. Prosječna godišnja stopa rasta očekuje se da će biti 5,5 posto.

Provest će se i strukturne reforme koje će dovesti do povećanja ukupne produktivnosti faktora.

Ekonomski resor u novoj vladi ima za cilj povećati proizvodne kapacitete i rast temeljen na produktivnosti kroz stvaranje uvjeta za investicije u javnom i privatnom sektoru. Uz porast zapošljavanja postepeno će se smanjivati i stopa nezaposlenosti.

Do 2028. godine izradit će se studije i projekti za povećanje ukupne zaposlenosti i smanjenje stope nezaposlenosti na manje od sedam posto.

Štednja u turskim lirama

Također, poduzeti će se mjere za smanjenje pritiska na potražnju za stranom valutom u svrhu podmirenja plaćanja uvezene robe. To će se postići smanjenjem deficita tekućeg računa i razvojem i podrškom finansijskih instrumenata koji će povećati štednju u turskim lirama.

U skladu s ciljevima investiranja, zapošljavanja, proizvodnje i izvoza radi stabilnosti cijena, nastavit će se selektivna kreditna praksa po pristupačnim cijenama za realni sektor.

S obzirom na štetu koju je prouzrokovao zemljotres u Kahramanmarasu u južnoj Turskoj, 6. februara, i nove izdatke za podršku pogođenim područjima, planira se razviti opsežan program za povećanje efikasnosti usluga u tim područjima.

Također će se pojednostaviti i restrukturirati poticaji i podrška, proširiti primjena jedinstvenog računa institucija trezora, pojačati novčane rezerve trezora te uspostaviti sistem podrške digitalnoj transformaciji u poreznom sistemu zasnovan na ekološki prihvatljivim zelenom oporezivanju.

Bit će sprovedene porezne politike koje se temelje na rastu i socijalnoj pravdi, a prednost će se dati poreznim politikama koje podstiču učešće mladih, žena i socijalno ugroženih grupa na tržištu rada i poduzetništvu. Uz to, nastavit će se i sa selektivnim i ciljanim poreznim poticajima te revizija i reguliranje postojećih poreza.

Restrukturiranje preduzeća u državnom vlasništvu

Nova vlada će također raditi na procjeni nekretnina i programima privatizacije, koristeći instrumente tržišta kapitala koji nisu klasične metode privatizacije, a prihodi od javne imovine i infrastrukturnih objekata dijelit će se s domaćim investitorima.

U tom kontekstu restrukturirat će se državna poduzeća i pripremiti za javnu ponudu u okviru načela korporativnog upravljanja. Implementirat će se novi sistem zaštite ulaganja privatnog sektora kako bi se smanjila birokratija i pronašla brza rješenja za probleme u investicijskom procesu.

Također će se uspostaviti “Tijelo za investicijske sporove” kako bi se olakšalo i ubrzalo ulaganje privatnog sektora.

Pored navedenog, uspostavit će se kvalificirani i višedimenzionalni ekosistem finansijskih usluga, kroz projekat Istanbulskog financijskog centra (IFC) koji je otvoren kako bi Istanbul postao globalno finansijsko središte, uz podizanje udjela banaka u finansijskom sektoru na nivo blizak međunarodnim standardima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada