Švedska će dozvoliti razmještanje trupa NATO-a i prije članstva

Vlada je odlučila da švedske oružane snage mogu provoditi pripreme s Alijansom i zemljama članicama kako bi omogućile buduće zajedničke operacije.

Pal Jonson i Ulf Kristersson: Ova odluka šalje jasan signal Rusiji i jača odbranu Švedske (Reuters)

Švedska će dozvoliti da NATO raspoređuje trupe na njenoj teritoriji čak i prije nego što se formalno pridruži Alijansi, izjavili su u petak premijer Ulf Kristersson i ministar odbrane Pal Jonson.

Švedska je prošle godine podnijela zahtjev za ulazak u NATO zbog ruskog napada na Ukrajinu, ali su Turska i Mađarska odložile njen prijem, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Vlada je odlučila da švedske oružane snage mogu provoditi pripreme s NATO-om i zemljama članicama kako bi omogućile buduće zajedničke operacije. Pripreme se mogu sastojati od privremenog smještaja strane opreme i osoblja na teritoriji Švedske.”

Jasan signal ruskoj prijetnji

“Ova odluka šalje jasan signal Rusiji i jača odbranu Švedske”, rekli su Kristersson i Jonson za švedske medije.

Ocijenili su da Rusija i u narednom periodu ostaje prijetnja susjednim zemljama i dodali da nisu sigurni u razmjere teritorijalnih ambicija ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Finska, koja je zajedno sa Švedskom aplicirala za članstvo u Alijansi i koja ima dugu granicu s Rusijom, pridružila se NATO-u u aprilu.

Izvor: Agencije