Rohinja izbjeglice u Bangladešu traže povratak u Mijanmar

Rastući kriminal, teški životni uvjeti i sumorni izgledi za povratak u Mijanmar prisiljavaju sve veći broj Rohinja da napuste Bangladeš brodovima u zemlje poput Malezije i Indonezije.

Više od milion Rohinja nakrcano je u kampove u jugoistočnom Bangladešu, najvećem izbjegličkom naselju u svijetu (EPA)

Deseci hiljada Rohinja izbjeglica u Bangladešu protestovali su, zahtijevajući da budu vraćeni u Mijanmar, kako bi mogli napustiti bijedne kampove u kojima žive otkako su pobjegli od brutalne vojne represije u svojoj domovini 2017. godine.

Više od milion Rohinja nakrcano je u kampove u jugoistočnom Bangladešu, najvećem izbjegličkom naselju u svijetu. Većina je pobjegla od od brutalne kampanje mijanmarske vojske prije skoro šest godina, iako su neki tamo i duže.

Tokom demonstracija širom prostranih kampova, izbjeglice, mladi i stari, mahali su transparentima i skandirali su parole, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Nema više izbjegličkog života. Nema verifikacije. Nema provjere. Nema intervjua. Želimo brzu repatrijaciju putem UNHCR-ove kartice s podacima. Želimo se vratiti u našu domovinu”, pisalo je na transparentima.

“Vratimo se u Mijanmar. Ne pokušavajte zaustaviti repatrijaciju”, poručuju demonstranti.

Nadaju se pomoći UN-a

Rastući kriminal, teški životni uvjeti i sumorni izgledi za povratak u Mijanmar prisiljavaju sve veći broj Rohinja izbjeglica da napuste Bangladeš brodovima u zemlje poput Malezije i Indonezije, dovodeći živote u opasnost. Podaci UN-a pokazuju da je 348 Rohinja poginulo na moru prošle godine.

Čelnik Rohinja zajednice Mohammad Jashim rekao je da želi da se vrati u Mijanmar, ali želi da mu se garantira pravo državljanstva.

“Mi smo rođeni kao građani Mijanmara. Želimo da se vratimo kući sa svim našim pravima, uključujući državljanstvo, slobodno kretanje, sredstva za život, sigurnost i sigurnost”, kazao je on Reutersu, naglašavajući da se izbjeglice nadaju pomoći Ujedinjenih nacija u tom pogledu.

Mijanmarska vojska je donedavno pokazivala malo sklonosti da vrati bilo koje Rohinje, koje su godinama smatrani stranim uljezima u Mijanmaru, uskraćivano im je državljanstvo i izloženi su zlostavljanju.

Neuspješni pokušaji repatrijacije

Pokušaji da se započne repatrijacija 2018. i 2019. godine nisu uspjeli jer su izbjeglice, u strahu od krivičnog progona, odbile da se vrate. Grupa od 20 Rohinja muslimana saopćila je Reutersu da se neće vratiti u Mijanmar kako bi bili “zatvoreni u logore” nakon posjete domovini u sklopu pilot projekta čiji je cilj podsticanje dobrovoljne repatrijacije. Bangladeški zvaničnik rekao je da pilot projekat predviđa povratak oko 1.100 izbjeglica u Mjanmar, ali datum nije određen.

Vlasti gusto naseljenoog Bangladeša tvrde da je repatrijacija izbjeglica u Mjanmar jedino rješenje krize. Lokalne zajednice su sve su više neprijateljski nastrojene prema Rohinjama jer su sredstva međunarodnih agencija za pomoć izbjeglicama opadala.

Svjetski program za hranu odnedavno je smanjio mjesečnu dodjelu hrane na osam dolara po osobi s 10 dolara prethodno.

“Naša situacija se samo pogoršava. Kakvu budućnost imamo ovdje?”, upitao je izbjeglica Mohammed Taher, dok je stajao s ostalim demonstrantima.

“U ime provjere i nadzora, oni (Mijanmar) samo ubijaju vrijeme”,  kazao je on.

Izvor: Agencije