Blinken i Netanyahu: Vojna i obavještajna saradnja bolja nego ikad

Izraelski premijer razgovarao je s američkim državnim sekretarom i izrazio zahvalnost zbog vojne i obaveštajne saradnje između dve zemlje, ‘koja je bolja nego ikad’.

Antony Blinken je razgovarao s Netanyahuom tokom posjete Saudijskoj Arabiji, nakon koje bi trebao posjetiti i Kinu (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razgovarao je sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom i izrazio zahvalnost zbog vojne i obaveštajne saradnje između dve zemlje “koja je bolja nego ikad”, prenosi Tanjug.

Njih dvojica su razgovarala o izazovima u regionu, a Netanyahu je zahvalio na nedavnim razgovorima koji su vođeni između zvaničnika dvije zemlje o bliskoj bilateralnoj saradnji, navodi se na Twitter nalogu premijera Izraela.

Netanyahu je takođe predložio unapređenje izraelsko-američke saradnje u oblasti vještačke inteligencije.

U saopštenju se dodaje da se razgovoralo i o Iranu, a izraelski premijer je ponovio da povratak nuklearnom sporazumu sa Iranom neće zaustaviti razvoj iranskog nuklearnog sporazuma, te da će Izrael učiniti sve kako bi se odbranio.

Blinken nakon Rijada ide u Peking

Američki državni sekretar Antony Blinken u utorak je bio u posjeti Saudijskoj Arabiji u, kako je navedeno,  misiju učvršćivanja odnosa Washingtona s Rijadom nakon godina sve dubljeg neslaganja u nizu pitanja, od Irana i regionalne sigurnosti do cijena nafte.

Dan uoči puta u Saudijsku Arabiju Blinken je održao govor u Washingtonu pred proizraelskom lobističkom grupom.

Američko-izraelskom odboru za javne poslove Blinken je rekao da Washington ima “pravi nacionalni sigurnosni interes” u zagovaranju normalizacije diplomatskih odnosa između Izraela i Saudijske Arabije, ali je upozorio da se to neće dogoditi brzo.

Obeshrabrivanje bližih saudijsko-kineskih odnosa vjerovatno je najvažniji element Blinkenove posjete, rekao je Richard Goldberg, viši savjetnik u think-tanku sa sjedištem u Washingtonu, Fondaciji za odbranu demokratija (FDD).

“Blinken bi trebao objasniti zašto kineski interesi nisu u skladu sa Saudijskom Arabijom i zašto bliži odnosi na strateški način koče bliže odnose s Washingtonom”, rekao je Goldberg.

Blinken planira da otputuje u Peking već sljedeće sedmice, objavio je Politico, pozivajući se na osnovu upućenih izvora.

Putovanje, za koje State Department još uvijek finalizuje detalje, označiće prvu posjetu jednog američkog zvaničnika Kini na najvišem nivou još 2018. godine, kada je u Pekingu bio tadašnji državni sekretar Mike Pompeo.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada