WSJ: Kina na Kubi podiže špijunski objekat za prisluškivanje SAD-a

To bi Pekingu omogućilo prikupljanje elektronske komunikacije iz jugoistočnih američkih saveznih država u kojima se nalaze brojne američke vojne baze, piše Wall Street Journal.

Kina je sklopila tajni sporazum s Kubom o postavljanju objekta za prisluškivanje, na oko 160 kilometara od Floride (EPA)

Kina je sklopila tajni sporazum s Kubom o postavljanju objekta za prisluškivanje, na oko 160 kilometara od Floride, piše list Wall Street Journal (WSJ) pozivajući se na dužnosnika iz obavještajnih krugova, prenosi Hina.

To bi, navodi list, Pekingu omogućilo prikupljanje elektronske komunikacije iz jugoistočnih američkih saveznih država u kojima se nalaze brojne američke vojne baze, a također bi bio omogućen nadzor brodskog prometa.

Sjedište Američke centralne komande je u Tampi, na Floridi.

Najveća američka vojna baza, Fort Liberty, nalazi se u Sjevernoj Karolini.

Dvije zemlje su postigle načelni sporazum, a Kina bi Kubi za ustupanje lokacije za špijunski objekat isplatila “nekoliko milijardi dolara”, prenosi WSJ.

Uzbuna u Bidenovoj administraciji

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby je rekao da ne može komentirati članak WSJ-a, ali da su svjesni napora Kine da ulaže u infrastrukturu širom svijeta u vojne svrhe, “uključujući i u ovoj hemisferi”.

Ambasadori Kine i Kube u Washingtonu za sada se ne oglašavaju.

Prema pisanju WSJ-a, najnoviji razvoj događaja je izazvao uzbunu u Bidenovoj administraciji.

“Prijetnja Americi s Kube nije samo stvarna, ona je gore od toga”, napisao je na Twitteru senator Marco Rubio.

Ova novčana injekcija bi Kubi došla kao naručena s obzirom na posrnulu ekonomiju, nestašicu goriva, pad poljoprivredne proizvodnje i nastavak krize u proizvodnom sektoru, faktore koji stvaraju veliko nezadovoljstvo stanovnika te otočne države.

Pentagon negira pisanje WSJ

Pentagon nije upoznat sa kinesko-kubanskim planom da se na teritoriji Kube podigne špijunska kineska stanica za elektronsko prisluškivanje, izjavio je glasnogovornik američkog ministarstva odbrane Pat Ryder i dodao da je pisanje lista Wall Street Journal netačno.

“Mogu da vam kažem, na osnovu informacija koje imamo, da to nije tačno, da nemamo informacije da Kina i Kuba razvijaju novi tip špijunske stanice”, rekao je koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby na konferenciji za medije, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije