Singapur uputio izvinjenje nakon šale komičarke o letu MH370

Jocelyn Chia, rođena u Singapuru, iskoristila je nestanak aviona u šali tokom stand-up nastupa u New Yorku, uznemirivši Malezijce.

Mnogi Malezijci bili su shrvani kada je MH370 nestao s 239 ljudi (Reuters)

Ministrica vanjskih poslova Singapura i visoki povjerenik te zemlje za Maleziju uputili su izvinjenje nakon što je komičarka rođena u Singapuru koja je nastupala u New Yorku nestanak aviona MH370 iskoristila kao ključnu temu šale.

Ministrica vanjskih poslova Vivian Balakrishnan rekla je da je “zgrožena” “užasnim izjavama” koje je iznijela stand-up komičarka Jocelyn Chia.

“Cijenimo naše veze s porodicama i prijateljima u Maleziji i žao nam je zbog uvrede i boli nanesene svim Malezijcima”, napisala je na Twitteru u četvrtak.

Visoki povjerenik Vanu Gopala Menon rekao je da je “zgrožen neopravdano uvredljivim komentarima” koje je Chia izrekla tokom nastupa u Comedy Cellar klubu u New Yorku.

“Vlada Singapura ne odobrava riječi ili postupke koji nanose štetu ili povređuju druge, a Chia, koja više nije Singapurka, ni na koji način ne odražava naše stavove.”

Mnogi Malezijci bili su šokirani nakon što se Chia, koja je iskoristila svoj nastup za ismijavanje dugotrajnog rivalstva Singapura i Malezije, odlučila našaliti o avionu na letu MH370, koji je nestao na putu za Peking 2014, a u kojem se nalazilo 239 ljudi.

Publici taj element nastupa nije bio smiješan, a Chia je odgovorila: “Neke šale ne prolaze. Ova šala ubija u Singapuru.”

Kritike šale

Kratki videosnimak postao je viralan nakon što ga je Chia objavila na svojim nalozima na društvenim mrežama.

U komentarima ispod videa, Intan Maizura Othaman, supruga Mohda Hazrina Mohameda Hasnana, koji je bio član posade MH370, optužila je Chiju za “neukusnu šalu” za stjecanje popularnosti.

“Inferiornost i nesigurnost ponekad mogu pretvoriti ljude u tu ružnu osobu koja prezire sebe i koja se manifestira kao neugodan i bešćutan (ili možda bez mozga) komičar”, dodala je.

U izjavi kasno u srijedu, malezijski ministar vanjskih poslova Zambry Abdul Kadir rekao je da je Chia pokazala “potpuni nedostatak osjetljivosti i empatije prema Malezijcima i porodicama žrtava”.

Malezijski komičar Harith Iskander ponovio je to mišljenje, rekavši da je, iako je sloboda izražavanja neophodna za komediju, Chijina šala otišla predaleko.

“Jednako je važno iskazati određen nivo osjetljivosti i empatije kada se radi na određenom materijalu, posebno o temama koje su duboko lične ili tragične”, rekao je u videu objavljenom na internetu.

Neki ostaci s MH370 pronađeni su na plažama na otocima u Indijskom okeanu i istočnoj Africi, što sugerira da se Boeing 777 vjerovatno srušio u udaljeni dio južnog Indijskog okeana. Međutim, pokušaji potrage više zemalja za avionom nisu bili uspješni.

Singapur je kratko bio dio Malezije prije nego što je postao nezavisna država 1965. godine.

Izvor: Al Jazeera