Scholz: Države EU trebaju zajedno odgovoriti na izazov migracije

Njemački kancelar Olaf Scholz govorio je poslije sastanka sa italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni.

Scholz sa Meloni: Svi oni u EU koji se žele suočiti sa izazovima migracije to mogu jedino zajedno (Reuters)

Države Evropske unije (EU) trebaju zajedno odgovoriti na izazov migracije i ne “ostavljati same mediteranske države”, izjavio je u Rimu njemački kancelar Olaf Scholz poslije sastanka sa italijanskom premijerkom Giorgiom Meloni, prenosi agencije Beta pozivajući se na AFP.

“Svi oni u EU koji se žele suočiti sa izazovima migracije to mogu jedino zajedno. Svako iskušenje da se problem prepusti nekom drugom je osuđeno na neuspjeh”, rekao je njemački čelnik na konferenciji za novinare sa šeficom italijanske Vlade.

Meloni, liderka koalicije krajnje desnice, fokusirala je svoju predizbornu kampanju 2022. godine uglavnom na borbu protiv ilegalne imigracije, ali je od početka godine Italija zabilježila veliki porast broja migranata.

Prema podacima italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, približno 52.300 migranata stiglo je u Italiju od početka godine, u poređenju sa 21.200 u istom periodu 2022. godine.

Princip solidarnosti

Italija, država prvog ulaska u EU gdje su stotine hiljada migranata stigle posljednjih godina, kritizira svoje partnere u EU zbog nedostatka solidarnosti u raspodjeli migranata, čak iako veliki broj njih naknadno napusti tu državu.

“Razgovarali smo o tome kako Italija, prilično sama, putuje Mediteranom da bi spasila ljudske živote. Italija radi izvanredan posao, ali mislim da je veliki izazov raditi taj posao zajedno” u okviru EU, rekla je italijanska premijerka.

Prema njenim riječima, prava pitanja su odbraniti vanjske granice, boriti se protiv trgovine ljudima i promovirati legalnu imigraciju.

“Italija, Grčka i druge mediteranske države suočavaju se sa ogromnim izazovom jer se povećava broj ljudi koji pristižu na njihove granice. Ne možemo ostaviti Italiju i druge zemlje same, moramo usvojiti pristup solidarnosti i odgovornosti”, rekao je Scholz u ranijem intervjuu Il Corriere della Sera.

Izvor: Agencije