Pobuna konzervativaca drugi dan zaredom paralizirala američki Zastupnički dom

Kevin McCarthy je rekao da je bio “zatečen” nakon što je grupa konzervativaca opstruirala nastojanja vlastite stranke da blokira nove ekološke regulative.

Republikanski konzervativci protivili su se i izboru Kevina McCarthyja na mjesto predsjednika Zastupničkog doma (Reuters)

Zastupnički dom američkog Kongresa bio je paraliziran drugi dan zaredom u srijedu, dok se predsjednik Kevin McCarthy trudio utišati pobunu konzervativnije struje republikanaca koji su počeli propitkivati sposobnost stranke da provodi svoj program u Washingtonu, prenosi Hina.

McCarthy je rekao da je bio “zatečen” nakon što je grupa konzervativaca opstruirala nastojanja vlastite stranke da blokira nove ekološke regulative po pitanju kućanskih plinskih peći, ali smatra da će dvije strane riješiti svoje razlike.

“Radit ćemo na ovome i postati još jači”, rekao je novinarima.

Jedan od konzervativaca, zastupnik Tim Burchett, rekao je novinarima da dvije strane rade na rješavanju “pitanja povjerenja” te je rekao da se bliže rješenju.

Opasnost za gubitak većine

Tvrdolinijaši su obećali iskoristiti “proceduralne alate” da uspore legislativu dok se McCarthy ne složi s njihovim uslovima, zbog čega je došlo do pitanja riskira li McCarthy svoje predsjedničko mjesto.

Upravo ti tvrdolinijaši su bili među republikancima koji su se protivili izboru McCarthyja na predsjedničko mjesto u januaru, sve dok nije pristao na ustupke koji olakšavaju izazivanje njegova vodstva.

Također su bili među 71 republikancem koji se protivio kompromisu zakona o gornjoj granici duga koji je izglasan prošle sedmice. I dalje tvrde da McCarthy i njegov tim nisu dovoljno srezali potrošnju, da su ignorirali njihove prijedloge i da je došlo do odmazde barem prema jednom od njihovih članova.

McCarthy i njegovi republikanci imaju tanku većinu od 222-213, što znači da mogu izgubiti tek četiri glasa svoje stranke po pitanju bilo kojih mjera kojima se demokrati jednoglasno protive.

McCarthy je rekao da nije zabrinut za svoju političku budućnost.

“Ako se brinete zbog tih stvari, nikad nećete upravljati”, rekao je.

Izvor: Agencije