Nekoliko ranjenih u izraelskoj akciji u Ramallahu

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je najmanje šest osoba prebačeno u bolnicu.

Izraelske snage ispalile su bojevu municiju, šok granate i suzavac na gomilu palestinskih mladića koji su bacali kamenje (Reuters)

Najmanje šest osoba je hospitalizirano, od kojih troje sa ranama od vatrenog oružja, nakon što su izraelske snage otvorile vatru na palestinske mladiće koji su bacali kamenje tokom izraelsk akcije u palestinskom gradu Ramallah na okupiranoj Zapadnoj obali.

Svjedok je rekao novinskoj agenciji Reuters da je veliki izraelski vojni konvoj stigao rano u četvrtak u središte Ramallaha, sjedište palestinske vlade, zbog čega su se stotine Palestinaca okupile u tom području.

Izraelske snage, za koje se kaže da su u operaciji rušenja kuće u Ramallahu, ispalile su bojevu municiju, šok granate i suzavac na gomilu palestinskih mladića koji su bacali kamenje, rekao je svjedok, dok video snimci postavljeni na društvenim mrežama navodno prikazuju kako su na izraelske snage bacani Molotovljevi kokteli.

Palestinsko ministarstvo zdravstva saopštilo je da je najmanje šest osoba prebačeno u bolnicu, uključujući troje koje je zadobilo rane od vatrenog oružja.

Navodno ustrijeljen i novinar

U izvještajima na društvenim mrežama tvrdi se da su izraelske snage u Ramallahi također ustrijelile palestinskog novinara, a neki online komentatori spominjali su ubistvo novinarke Al Jazeere Shireen Abu Akleh od strane izraelskih snaga 2022. godine dok je izvještavala o izraelskom napadu na okupirani grad Jenin na Zapadnoj obali.

Izraelski dužnosnici prvo su optužili palestinske borce da su ubili novinarku Al Jazeere, a Izrael je tek mjesecima nakon toga priznao da je jedan od njegovih vojnika vjerovatno odgovoran.

No, Izrael je ubistvo nazvao nenamjernim i nije otvorio krivičnu istragu.

Porodica Abu Akleh podnijela je službenu tužbu Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) tražeći pravdu za njenu smrt.

Izvor: Agencije