Slovenija s najvećim brojem glasova izabrana u Vijeće sigurnosti UN-a

Nestalna mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a dodjeljuju se regionalnim grupama, koje obično biraju kandidate.

Tanja Fajon je nakon izbora rekla da je iznenađena ogromnom podrškom koju je Slovenija dobila (EPA)

Slovenija je dobila najviše glasova za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a i pobijedila kandidata Bjelorusiju, prenosi Beta.

Na tajnim izborima u Generalnoj skupštini od 193 člana, Slovenija je dobila 153 glasa, dok je Bjelorusija dobila 38 glasova.

“Države članice UN-a su nesumnjivo odlučile da teška kršenja ljudskih prava u Bjelorusiji diskvalifikuju tu zemlju da bude u Vijeću sigurnosti, ključnom tijelu za zaštitu ljudskih prava”, saopštili su izvori bliski UN-u.

Četiri druge zemlje izabrane u Vijeće sigurnosti na dvogodišnji mandat su Gvajana, koja je dobila 191 glas, Sijera Leone sa 188 glasova, Alžir sa 184 glasa i Južna Koreja sa 180 glasova.

Nestalna mjesta u Vijeću sigurnosti UN-a dodjeljuju se regionalnim grupama, koje obično biraju kandidate.

Fajon iznenađena podrškom

Pet novih članova počeće svoj mandat 1. januara, zamjenjujući pet zemalja čiji se dvogodišnji mandat završava 31. decembra, a to su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Vijeće sigurnosti UN-a je zaduženo za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, ali zbog prava veta Rusije nije moglo da preduzme mjere za Ukrajinu.

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon rekla je novinarima da je iznenađena podrškom njenoj zemlji.

Ona je rekla da to dokazuje da je Slovenija uvjerila ogromnu većinu zemalja članica UN-a da može biti “pouzdan partner”.

Izvor: Agencije