Washington Post: SAD znao da Ukrajina planira raznijeti Sjeverni tok

CIA je saznala preko Evropske špijunske agencije da je tim od šest ukrajinskih specijalnih operativaca namjeravao raznijeti projekat prirodnog plina od Rusije do Njemačke, piše Washington Post.

SAD je imao obavještajne podatke o detaljnom ukrajinskom planu napada na plinovod Sjeverni tok tri mjeseca prije nego što je on uništen eksplozivom (Reuters)

Sjedinjene Američke Države imale su obavještajne podatke o detaljnom ukrajinskom planu napada na plinovod Sjeverni tok tri mjeseca prije nego što je on uništen eksplozivom, izvještava Washington Post, pozivajući se na informacije koje su procurile online, prenosi Hina.

CIA je saznala prošlog juna preko Evropske špijunske agencije da je tim od šest ukrajinskih specijalnih operativaca namjeravao raznijeti projekat prirodnog plina od Rusije do Njemačke, izvijestile su novine.

Izvještaj evropskih obavještajaca podijeljen je na chat platformi Discord, navodno od strane pripadnika Zračne nacionalne garde Jacka Teixeire, koji je nedavno optužen zbog curenja osjetljivih američkih dokumenata.

Washington Post tvrdi da je dobio primjerak od jednog od Teixeirinih online prijatelja.

Informacija od osobe iz Ukrajine

Obavještajni izvještaj temelji se na informacijama dobijenim od osobe iz Ukrajine, rekao je Washington Post, dodavši da je CIA podijelila izvještaj s Njemačkom i drugim evropskim zemljama prošlog juna.

U detaljima se navode određeni operativci i metode napada, prema Washington Postu.

To bi značilo da su gotovo godinu dana zapadni saveznici imali osnova sumnjati na sabotažu Kijeva.

Novine tvrde da su dužnosnici u nekoliko zemalja potvrdili da obavještajni rezime objavljen na Discordu tačno navodi ono što je evropska agencija javila CIA-i.

Washington Post se složio da neće otkriti ime evropske zemlje, kao i neke aspekte navodnog plana na zahtjev vladinih dužnosnika, navodeći da postoji rizik za izvore i operacije.

‘Čin sabotaže’

CIA nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Nekoliko podvodnih eksplozija oštetilo je Sjeverni tok 1 i novoizgrađeni Sjeverni tok 2 koji spaja Rusiju i Njemačku preko Baltičkog mora u septembru 2022. godine.

Do eksplozija je došlo u ekonomskim zonama Švedske i Danske.

Obje zemlje kažu da su eksplozije bile namjerne, no tek trebaju odrediti ko je odgovoran za njih. Dvije zemlje, kao i Njemačka, istražuju incidente.

Washington i NATO su incident nazvali “činom sabotaže”. Moskva je okrivila Zapad. Nijedna strana nije predočila dokaz ko je počinio napade.

Izvor: Agencije