Uhapšen neonacista zbog podmetanje požara u azilantski dom 1991. godine

Vlasti su tek 2020. nakon novih indicija ponovno pokrenule istragu koja je dovela do hapšenja bivšeg neonaciste.

Polovina pripadnika krajnje desne scene u Njemačkoj označena je kao nasilna (EPA)

Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu uhapsilo je u utorak bivšeg predvodnika neonacističke scene u gradu Saarlouisu zbog podmetanja požara u smještaj za izbjeglice prije 32 godine u tom gradu, prenosi Hina.

„Uhapšeni Peter St. zastupa ideologiju koja se povodi za nacionalsocijalističkim i rasističkim uvjerenjima. Državno tužilaštvo ga tereti da je u noći s 18. na 19. septembar 1991. s prvooptuženim Peterom S. u gostionici u Saarlouisu komentirao kako bi se napadi na azilantske smještaje koji su u to vrijeme bili učestali na istoku Njemačke, trebali izvesti i na zapadu zemlje“, stoji u saopćenju Glavnog državnog tužilaštva.

U Njemačkoj se optuženici identificiraju prvim slovom prezimena.

Nedugo nakon toga Peter S. otišao je do smještaja za azilante i podmetnuo požar u kojem je poginuo jedan državljanin Gane te povrijeđeno više osoba, a 20 se spasilo djelimice iskačući kroz prozore.

Kazna nakon 32 godine

Danas uhapšenom Peteru St., koji je početkom devedesetih bio jedna od vodećih osoba neonacističke scene u Saarlouisu, na teret se stavlja saučesništvo u ubistvu i pokušaju ubistva 20 osoba.

Peter St. se u procesu protiv prvooptuženog pojavljivao kao svjedok, ali je do sada odbacivao davati izjave o tomu što je prethodilo samom činu podmetanja požara.

Vlasti su tek 2020. nakon novih indicija ponovno pokrenule istragu koja je dovela do hapšenja danas 51. godišnjeg prvooptuženog kojemu se sudi od jeseni prošle godine.

Izvor: Agencije