Sud u Strasbourgu: Ruska istraga trovanja Navaljnog nije bila adekvatna

Navaljni je optužio Rusiju da ga je pokušala ubiti, što vlasti odbacuju, te je pokrenuo niz procesa protiv njih putem ECHR-a.

Navaljni istupa protiv Putina i iz zatvora (EPA)

Evropski sud za ljudska prava (ECHR) presudio je da istraga ruskih vlasti o navodnom trovanju kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog iz 2020. nije bila adekvatna, pa je odredio da mu Rusija treba isplatiti 40 hiljada eura odštete, prenosi Hina.

Navaljni, najistaknutiji ruski opozicijski političar, u augustu 2020. preživio je navodni pokušaj trovanja tokom leta u Sibiru.

Zapadni laboratoriji objavili su da je otrovan nervnim agensom.

Liječen je u Njemačkoj, ali dobrovoljno se vratio u Rusiju 2021. nakon čega je odmah pritvoren zbog kršenja uslovne kazne.

Navaljni je optužio Rusiju da ga je pokušala ubiti, što vlasti odbacuju, te je pokrenuo niz procesa protiv njih putem ECHR-a.

Taj sud sa sjedištem u Strasbourgu saopćio je da istraga koju su provele ruske vlasti nije bila otvorena za nadzor te da žrtvi nije dopušteno biti njen dio.

Neadekvatna istraga

Sud ističe da Rusija nije istražila tvrdnje o mogućem političkom motivu za taj pokušaj ubistva, kao ni potencijalnu uključenost državnih agenata. Istraga se nije osvrnula ni na identifikaciju supstance kao hemijskog oružja.

„Kao takva, istraga nije bila u mogućnosti predvoditi utvrđivanje relevantnih činjenica i identifikaciju te, ako je to primjereno, kažnjavanje odgovornih. Zbog toga se ne može smatrati adekvatnom“, stoji u saopćenju.

Ruski parlament je u junu 2022. glasao o prekidu jurisdikcije ECHR-a na njenom teritoriju. Navaljni i njegovi bližnji podnijeli su toj instituciji gotovo 30 slučajeva.

Glasnogovornica ECHR-a rekla je Reutersu da je Rusija bila članica suda i Vijeća Evrope u vrijeme trovanja te da će se stoga presuda primijeniti.

Izvor: Agencije