Prigožin: Priče o ruskim pobjedama su naučna fantastika

Zbrajanje brojki koje je dostavilo rusko Ministarstvo odbrane impliciralo bi da smo već pet puta uništili cijelu planetu, rekao je šef grupe Wagner.

Jevgenij Prigožin se u posljednje vrijeme često sukobljava s obrambenom vrhuškom oko vođenja ruske vojske (Reuters)

Čelnik ruske plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin odbacio je tvrdnje Ministarstva odbrane po kojima su ruske trupe osujetile još jednu veliku ofanzivu Ukrajine u Donjecku, uništivši im pritom vojnu opremu i nanijevši im ogromne gubitke u ljudstvu, rekavši da je to “apsurdna naučna fantastika”.

Ministarstvo odbrane u Moskvi u ponedjeljak je saopćilo da su njihove snage odbile drugu veliku ofanzivu Ukrajine u dva dana, uništivši, među ostalom vojnom opremom, osam borbenih tenkova Leopard, koje su Ukrajini isporučili zapadni saveznici, te 109 oklopnih vozila.

Također je navedeno da su ukupni ukrajinski gubici iznosili 1.500 vojnika.

Sve češći sukobi s Moskvom

Iz Kijeva nije bilo komentara o ruskim navodima, a Reuters nije uspio provjeriti vjerodostojnost tih podataka.

Prigožin, čija je Wagner grupa provela mjesece boreći se u Bahmutu i koji ima sve lošije odnose s Moskvom, izrazio je sumnju na tvrdnje Ministarstva odbrane.

“Za ubijanje tolikog broja ljudi treba dnevno osvojiti 150 kilometara”, istaknuo je on na Telegram kanalu njegove službe za medije.

“Stoga vjerujem da je ovo jednostavno divlja i apsurdna naučna fantastika”, rekao je Prigožin.

“Zbrajanje brojki koje je dostavilo Ministarstvo [odbrane] impliciralo bi da smo već pet puta uništili cijelu planetu”, dodao je sarkastično.

Prigožin se u posljednje vrijeme često sukobljava s obrambenom vrhuškom oko vođenja ruske vojske, odnosno rata u Ukrajini, te, kako kaže, nedovoljne podrške koju Kremlj pruža Wagnerovim vojnicima.

Rusija je u više navrata istakla da su ukrajinske snage počele veliku ofanzivu u južnoj regiji Donjecka, iako je i dalje nejasno je li kontraofanzuiva Ukrajine zaista počela, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Kijev: Ne komentiramo bilo kakve laži

Moskva je u ponedjeljak izvijestila kako je spriječila veliki ukrajinski napad, u kojemu je sudjelovalo šest mehaniziranih i dva tenkovska bataljona na jugu ukrajinske regije Doneck.

“Nemamo takve informacije i ne komentiramo bilo kakve laži”, rekao je glasnogovornik Generalštaba ukrajinskih oružanih snaga na upit Reutersa.

Savjetnik predsjednik Volodimira Zelenskog upozorio je da ne treba vjerovati ruskim izvještajima o borbama u Ukrajini.

Izvor: Agencije