Koji su najgori scenariji ratova koje Izrael očekuje?

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant izjavio je da će se domaći front suočiti s izazovima s kojima se Izrael nije susretao ranije u slučaju izbijanja rata na više frontova.

Izjave izraelskih dužnosnika odražavaju rastući osjećaj u Tel Avivu da je situacija dosegla tačku koja može dovesti do rata na svim granicama (Reuters)

General Fayez al-Duwairi, vojni i strateški stručnjak, smatra da je upozorenje izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta o izazovima s kojima će se okupacija suočiti u slučaju rata na više frontova zapravo priznanje Tel Aviva o urušavanju koncepta historijske teorije odvraćanja koji je usvojen u prošlosti.

Al-Duwairi je tokom gostovanja u emisiji Al Jazeere Arabic ”Iza vijesti” (5. 6. 2023.) dodao da je teorija i priča da je izraelska okupacijska vojska nepobjediva te kako je u stanju poraziti sve zemlje u okruženju, postala upitna. Čak je izraelsko rukovodstvo svjesno toga, stoga je ovo pitanje potrebno ponovno uzeti u razmatranje.

Izraelski ministar odbrane Gallant izjavio je prilikom obilaska terena u okviru godišnjih vojnih vježbi koje simuliraju rat na više frontova, da će se domaći front suočiti s izazovima s kojima se Izrael nije susretao ranije u slučaju izbijanja rata na više frontova. Naglasio je kako se za tu opciju treba pripremiti na najbolji način.

Emisija ”Iza vijesti” bavila se pitanjem spremnosti izraelskog domaćeg fronta za takve scenarije na terenu, političkom klimom povezanom s tim u svjetlu ravnoteže i sukoba na kojima je utemeljena politička scena u zemlji te reakcijama na napad na graničnom prelazu Al-Awja na granici s Egiptom.

Tri scenarija

Al-Duwairi je objasnio da okupacija predviđa tri scenarija i da su svi oni zastrašujući, samo u različitoj mjeri. Najgori je rat s Iranom uz podršku oružanih snaga otpora koje ga podržavaju na sjeveru i jugu.

Kada je riječ o drugom scenariju, koji je manje loš, sukob će biti ograničen na sjeverni front protiv Hezbollaha, dok je treći scenarij, a ujedno i najmanje loša opcija, da dođe do sukoba na južnom frontu protiv otpora u Gazi, što se ponovilo više puta tokom proteklih godina.

Al-Duwairi je istaknuo da će, ako dođe do sukoba prema prvom scenariju, cijela oblast okupirane Palestine biti pod vatrom raketa otpora sa sjevera i juga. To znači da će sedam miliona Izraelaca biti u skloništima. Ekonomske aktivnosti će biti paralizirane, a komunikacija sa svijetom prekinuta.

Međutim, u isto vrijeme ističe da Izrael i Iran, kao i Hezbollah i palestinske snage otpora, ne žele sveobuhvatnu eskalaciju. Svako od njih govori o svojoj želji za pobjedom u slučaju rata i “svi su u fazi iščekivanja i pripreme”.

Kada je riječ o utjecaju operacije Al-Awja i onoga što su egipatski vojni regruti učinili na granici, Al-Duwairi vjeruje da je sada najveća briga Izraela da će ovo postati još jedan slučaj Suleimana Kahtera. Prema tome, to zahtijeva od Izraela da poduzme ozbiljnije sigurnosne mjere nego do sada te da se Egipat obaveže na to da niko neće ući na Sinaj bez detaljne sigurnosne provjere.

Prvi put

S druge strane, Ehab Jabareen, politički analitičar i istraživač specijaliziran za izraelska pitanja, rekao je da je ovo prvi put u pola stoljeća da se Izrael suočava s izazovom na više frontova. Izraelska politika je ranije radila na tome da izolira palestinsko pitanje i odvoji ga od cjelokupnog odnosa i uzroka te da istakne iransku egzistencijalnu prijetnju Izraelu, kako je doživljava, kao oblik paranoje.

Jabareen je naglasio da politika sadašnjeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua potiče na to da se ovo pitanje iskoristi kako bi se unutrašnja neslaganja držala pod kontrolom. Netanyahu je tokom proteklih godina pokušao upravljati ovim sukobom kroz sivu zonu, dajući Mossadu i drugim agencijama odgovornost da upravljaju sukobom s Iranom u različitim oblastima.

Sa svoje strane, Amichai Stein, dopisnik za diplomatska pitanja Izraelske radiodifuzne korporacije, smatra da izjave izraelskih dužnosnika odražavaju rastući osjećaj u Tel Avivu da je situacija dosegla tačku koja može dovesti do rata na svim granicama, te da se stvari kreću u tom smjeru, što zahtijeva i pripremu za takav scenarij.

Stein je dodao da bilo kakva pogreška koju neko napravi može dovesti do tog rata. Očekuje da će regija svjedočiti većem broju izraelskih operacija na položaje i lokacije koje bi mogle počiniti te greške, kako je rekao.

Stein je priznao da trenutna podijeljenost koja vlada unutar Izraela o reformama pravosuđa koje Netanyahuova vlada želi provesti još predstavlja izvor zabrinutosti za vojne vođe koje naglašavaju da je neophodno ujediniti redove dok se iščekuje bilo kakav sukob.  Međutim, naglasio je da bi sukob, u slučaju da do njega dođe, doveo do zbijanja redova kao i tokom prethodnih iskustava.

Izvor: Al Jazeera