Kirby: Kineski presretači rizik da neko bude povrijeđen

Nedavni opasni susreti američkih i kineskih snaga odražavaju rastuću agresivnost kineske vojske, koja povećava rizik od greške u kojoj neko može biti povrijeđen.

John Kirby je rekao da će SAD nastaviti borbu za slobodnu plovidbu (AP)

Nedavni opasni susreti američkih i kineskih snaga u Tajvanskom moreuzu i Južnom kineskom moru odražavaju rastuću agresivnost kineske vojske, koja povećava rizik od greške u kojoj ”neko može biti povrijeđen”, saopćeno je iz Bijele kuće.

”Nažalost, ovo je samo dio, opet, rastuće agresivnosti Kine, s kojom imamo posla, i spremni smo se pozabaviti time. Neće proći mnogo vremena prije nego što neko bude povrijeđen”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće John Kirby.

Glasnogovornik Kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je ocijenio da su ”mjere koje je kineska vojska preduzela potpuno razumne, legitimne, profesionalne i sigurne”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kirby je rekao da će se SAD nastaviti zalagati za ”slobodu plovidbe” u zraku i na moru.

”Sigurno bih volio čuti kako Peking opravdava ovo što rade. Zračna i pomorska presretanja se dešavaju stalno. To radimo i mi. Razlika je u tome što, kada osjetimo da to trebamo uraditi, mi to uradimo profesionalno”, kazao je Kirby.

Pogoršani odnosi i razmirice

Dodao je da, ako Kina ovim potezima želi prenijeti poruku da SAD nije dobrodošao u toj oblasti ili želi da američki avioni i brodovi prestanu letjeti i ploviti, to neće uspjeti.

U jeku pogoršanja kinesko-američkih odnosa, američka mornarica je objavila videosnimak uz komentar “nesigurna interakcija” na kojem se vidi rizičan trenutak kada je kineski ratni brod presjekao plovni pravac američkog raketnog razarača u Tajvanskom moreuzu.

Do bliskog susreta je došlo nakon što su dvije zemlje razmijenile optužbe povodom izostanka pregovora vojnih zvaničnika i nesuglasica o gotovo svim značajnim pitanjima – od ekonomije i trgovine, do Tajvana i sukoba u Ukrajini, što izaziva bojazan da bi razmirice Pekinga i Washingtona mogle izmaći kontroli.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada